Gemeente Sluis

Museumweekend in de gemeente Sluis

PERSBERICHT - 5 april 2007

Heropening vernieuwd middeleeuws gedeelte en opendeurdagen Gemeentelijk Archeologisch Museum Aardenburg

Aardenburg heeft er alweer nieuwe inwoners bij. Sinds vorig jaar wonen er in het Gemeentelijk Archeologisch Museum in Aardenburg zes Romeinen. Vanaf 13 april nemen er nu ook zes Middeleeuwers hun intrek. In het weekend van 14 en 15 april kunnen bezoekers kennismaken met de nieuwe buren en het middeleeuws verleden van Aardenburg tijdens de opendeurdagen.

Middeleeuwse Aardenburgers
De middeleeuwse Aardenburgers in het vernieuwde middeleeuwse gedeelte van het museum zijn allen gebaseerd op echte 13de-14de-eeuwse Aardenburgers. Ze zijn te bewonderen in verschillende situaties en taferelen, in en met voorwerpen uit middeleeuws Aardenburg. Zo is daar Boudewijn Pateel, een schipper en koopman van aanzien, met veel internationale contacten. Er is de herbergier Simon Cuelneer met zijn vrouw Anna en dochtertje Marieke. Vanwege de verleidelijkheid van zijn klandizie moet Simon zich van stadswege aan allerlei strenge rechtsregels houden. Jan Stralin is een smid. Hij liet zich als gevolg van maar oplopende schulden verlokken tot diefstal en werd betrapt. De vierschaar (de stedelijke rechtbank) veroordeelde hem tot een verplichte bedevaart naar Saint-Gilles in de Provence. Een heel andere persoon is Willem Utenhove, de erudiete priester-bibliothecaris van de Mariakerk, die het ook wel eens waagt erg wereldlijke boeken te vertalen.

Herinrichting
De bovenverdieping van het Archeologisch Museum, die eerst niet in gebruik was, is nu geheel gewijd aan de middeleeuwen. Bezoekers komen binnen in een sfeervolle zaal met frisse kleuren (groen en paars), gedempt licht en een presentatie vol verrassingen. De benedenverdieping is in 2006 heringericht en geheel gewijd aan de Romeinse tijd.

Opening
De middeleeuwse afdeling van het museum wordt geopend op vrijdag 13 april. De openingsmiddag start om 14.00 uur in de Rooms-katholieke kerk met o.a. verhalen over de middeleeuwen en de nieuwe middeleeuwse Aardenburgers, afgewisseld met gregoriaanse gezangen. Tot de sprekers behoren burgemeester J. Sala van de gemeente Sluis, de heer J. Suurmond, Zeeuws gedeputeerde van internationale bestrekkingen, mw. M. Titeca-Decraene van Europese programmas, prof. mgr. J. Noordermeer en dhr. A. Willeboordse namens het Archeologisch Museum. Na een wandeling naar het museum volgt de officiële opening van de vernieuwde middeleeuwse afdeling in het bijzijn van Pieter Bladelin, heer van Middelburg en verschillende leden van zijn hofhouding.

Opendeurdagen
Op zaterdag 14 en zondag 15 april houdt het museum van 13.00 tot 17.00 uur voor alle nieuwsgierigen opendeurdagen. Het museum is dan gratis toegankelijk. Op elk heel uur (13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur) begint een rondleiding, waarbij informatie gegeven wordt over het vernieuwde museum en zijn nieuwe middeleeuwse bewoners. Om 14.00 uur en 15.30 uur zijn er stadswandelingen door Aardenburg, geleid door gidsen van de Stichting Cultureel Aardenburg.
Informatie
Meer informatie over het gemoderniseerde Gemeentelijk Archeologisch Museum is verkrijgbaar bij het museum (Marktstraat 18, tel. 0117 - 492 888).
Het Gemeentelijk Archeologisch Museum is vanaf 14 april geopend:
- dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur;

- zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur;
- buiten openingstijden voor groepen op afspraak.

De herinrichting van het Gemeentelijk Archeologisch Museum werd gerealiseerd door de gemeente Sluis in het kader van het euregionale ROMA-project met financiële steun van de Europese Unie, Euregio Scheldemond, het Ministerie van Economische Zaken en de provincie Zeeland. Medewerking werd voorts verleend door de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.