Gemeente Hoogeveen

11 april 2007

Afzender: College B&W

Open dag archeologische opgravingen Fluitenberg

Archelogisch onderzoeks- en adviesbureau De Steekproef houdt vrijdag 13 april 2007 tussen 10.00 en 14.00 uur in Fluitenberg open dag op de plek waar binnenkort de aanleg van begraafplaats Zevenberg begint. Het onderzoeksbureau is daar sinds vorige week woensdag bezig met archeologisch onderzoek, in opdracht van de gemeente Hoogeveen.

Uit een inventariserend veldonderzoek in maart bleek dat het zuidelijk deel van de toekomstige begraafplaats in de IJzertijd bewoond is geweest. De IJzertijd is de jongste periode van de prehistorie. De exacte periode is afhankelijk van de cultuur en geografische ligging. In West-Europa is dit van ongeveer 800 voor Chr. tot de Romeinen naar de lage landen komen (rond het begin van onze jaartelling).

Totaalbeeld

Bij Fluitenberg zijn sporen van een spieker (soort opslagschuur) en een erf of nederzetting aangetroffen. De archeologen van De Steekproef maken momenteel een totaalbeeld van de archeologische vondsten en leggen deze vast op kaarten. Het onderzoek richt zich op de begrenzing, dus de omvang, van de vindplaatsen. Als het onderzoek is afgerond en alles in kaart is gebracht, kan de begraafplaats worden aangelegd.

Archeologen geven vrijdag aan bezoekers een rondleiding langs het onderzoeksterrein. In een keet zijn posters en kaarten te zien met informatie over opgravingen in het algemeen en die van Fluitenberg in het bijzonder. Ook is de ijzeren maliënkolder te bewonderen die in 1941 is gevonden in één van de grafheuvels in de buurt.

Locatie

De locatie van de opgravingen is te vinden aan de Fluitenbergseweg. Komende uit de richting Hoogeveen is het de eerste weg rechts binnen de bebouwde kom van Fluitenberg (in het verlengde van de Schuinedijk). Bezoekers wordt aangeraden met de (brom)fiets te komen, want de parkeerruimte is beperkt.

Meer informatie over het werk van archeologisch onderzoeks- en adviesbureau De Steekproef is te vinden op www.desteekproef.nl.