Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

De volgende trein gaat pas over 30 jaar

De NS heeft nieuwe treinstellen aangeschaft, die niet toegankelijk zijn. Deze nieuwe treinen zullen pas over dertig jaar worden vervangen door toegankelijke treinen. Tot die tijd hebben mensen met een rolstoel dus assistentie nodig om met de trein te kunnen reizen. Maar op 108 stations in Nederland is er nu al geen assistentie om rolstoelrijders van perron in de trein te helpen. Daarom voert een aantal plaatselijke gehandicaptenorganisaties actie op 13 april.

Het motto van de NS: 'Ieder zijn Trein' gaat daarom niet op. Gehandicaptenplatforms uit Arnhem, Amsterdam, Deurne, Hoogeveen, Breukelen en Utrecht voeren samen met Makkers Unlimited op vrijdag 13 april actie. Ze willen dat iedereen in Nederland vrij en zelfstandig kan reizen per spoor.

In de visie van de NS betekent toegankelijkheid dat op termijn slechts 70% van de treinstations aangepast hoeft te zijn. De assistentie aan mensen met een rolstoel schiet nu al tekort en zou naar de mening van de actievoerders structureel moeten worden aangeboden met onmiddellijke ingang en - helaas - ook voor de lange termijn.

Rolstoelers uit het hele land proberen op vrijdag 13 april samen met kamerleden en andere politici, naar Utrecht te reizen. Daar gaan ze een gesprek aan met vertegenwoordigers van de Nederlandse Spoorwegen. Aan hen maken ze duidelijk waar treinreizigers met een rolstoel tegenaan lopen. En dat ze willen niet wachten: er zijn nu al oplossingen mogelijk.
De Kamerleden Marjo van Dijke (PvdA), Agnes Kant (SP), Boris van der Ham (D66) en Jan Mastwijk (CDA) hebben toegezegd mee te doen aan de actie.

De treinreizigers en politici willen rond 14.30 uur in Utrecht aankomen. Van daar vertrekken ze rond 15.00 uur naar het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen. Rond 15.30 uur vindt een ontmoeting plaats in het hoofdkantoor van de NS. De actie is georganiseerd door de Gehandicaptenraad Arnhem (GRA), Stichting Gehandicaptenoverleg Amsterdam (SGOA), Belangenvereniging Peelland, het Solgu in Utrecht, samen met Makkers Unlimited.

Bron: Solgu
11 april 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400