Geldt een in Nederland gesloten zgn. homohuwelijk in Aruba als huwelijk

De Hoge Raad doet op vrijdag 13 april 2007, 10.00 uur uitspraak over deze vraag in een zaak met de volgende achtergrond: Twee vrouwen zijn in 1999 in Nederland een geregistreerd partnerschap aangegaan dat zij in 2001 hebben omgezet in een huwelijk. Nadat zij zich in Aruba hadden gevestigd, hebben zij het verzoek ingediend om in het bevolkingsregister als gehuwden te worden ingeschreven. De ambtenaar van de burgerlijke stand en van het bevolkingsregister heeft dat echter geweigerd.
Vervolgens hebben de partners bij de civiele rechter een procedure aangespannen tegen de ambtenaar van de burgerlijke stand en het Land Aruba. Daarin hebben zij het gerecht in eerste aanleg verzocht een "verklaring voor recht" uit te spreken dat hun Nederlandse huwelijksakte "vatbaar is voor opneming in een register van de burgerlijke stand". Zo'n uitspraak betekent dat die akte ook in Aruba rechtskracht heeft.

Uitspraken van het gerecht in eerste aanleg en het gemeenschappelijk hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba Het gerecht in eerste aanleg heeft de verzochte verklaring voor recht gegeven. In het door de ambtenaar van de burgerlijke stand en het Land Aruba ingestelde hoger beroep heeft het gemeenschappelijke hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba de uitspraak van het gerecht bevestigd. Het vond, kort gezegd, dat het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden de rechter verplicht de rechtskracht van een Nederlandse huwelijksakte zonder meer te aanvaarden, ook al kent Aruba geen huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht.

De procedure bij de Hoge Raad
Tegen de uitspraak van het gemeenschappelijk hof hebben de ambtenaar van de burgerlijke stand en het Land Aruba beroep in cassatie in gesteld bij de Hoge Raad.
Als advocaat in cassatie treden op:
voor de ambtenaar van de burgerlijke stand en het Land Aruba: mr. E.H. van Staden ten Brink, advocaat in Den Haag;
voor de partners: mr. A.L.C.M. Oomen, advocaat in Den Haag.

Advocaat-generaal mr. L. Strikwerda heeft op 12 januari 2007 in zijn conclusie de Hoge Raad geadviseerd het beroep van de ambtenaar van de burgerlijke stand en het Land Aruba te verwerpen.

De Hoge Raad doet op vrijdag 13 april, 10.00 uur, uitspraak. Een samenvatting van de uitspraak zal rond 10.45 uur worden gepubliceerd op de website hogeraad.nl/actualiteiten en de volledige uitspraak (met rolnr. R05/139HR) wordt zo snel mogelijk daarna gepubliceerd op rechtspraak.nl.
Op vrijdag 13 april zal tussen 10.15 en 11.00 uur persraadsheer mr. W.A.M. van Schendel beschikbaar zijn voor een toelichting op de uitspraak (telefonisch via tel 070 - 3611236).

Den Haag, 11 april 2007
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070-3611236


Bron: Hoge Raad der Nederlanden
Datum actualiteit: 11 april 2007 Naar boven