Nationaal Comité 4 en 5 mei


PERSUITNODIGING
Amsterdam, 11 april 2007

Internationaal perspectief Tweede Wereldoorlog onderbelicht Staatssecretaris Van Bijsterveldt neemt Nationaal Vrijheidsonderzoek in ontvangst en reikt het Nationaal Aandenken uit aan aankomend docenten

Staatssecretaris Van Bijsterveldt spoort op 13 april aankomend docenten aan aandacht te besteden aan onderbelichte aspecten van de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoek peilt de kennis over de Tweede Wereldoorlog onder aankomend docenten. Het Nationaal Aandenken is een boekje over oorlog, vrede, vrijheid en democratie en wordt in 2007 aan 220.000 leerlingen van groep 7 in het basisonderwijs uitgereikt.

De resultaten van het kennisonderzoek 2007 worden uitgereikt aan staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs. De staatssecretaris zal op haar beurt de eerste exemplaren van het Nationaal Aandenken uitreiken aan toekomstig docenten in het basisonderwijs. Na uitreiking van het boekje gaat de staatssecretaris in gesprek met de PABO-studenten over onderwijs over de Tweede Wereldoorlog en 4 en 5 mei.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei laat jaarlijks het Nationaal Vrijheidsonderzoek uitvoeren. In 2006 is voor het eerst aan dit opinie- en draagvlakonderzoek een kennisonderzoek toegevoegd. Dit jaar is het onderzoek ook uitgevoerd onder toekomstig docenten van PABO's en andere lerarenopleidingen. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de aankomend docenten veel belang hechten aan onderwijs over de Tweede Wereldoorlog. Verder laat het onderzoek zien dat het internationale kader -het feit dat het echt een wereldoorlog was- en de schaalgrootte van de Tweede Wereldoorlog onbekend is.


Noot voor de redactie,