Universiteit van Amsterdam

Prominenten spreken over retorische aspecten van hun vak

Honoursstudenten Rechtsgeleerdheid UvA zetten eigen vak op

De honoursbachelorstudenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (lichting 06|08) hebben het initiatief genomen een eigen vak op te zetten. Hierin staat de retorica, de kunst van de welsprekendheid, centraal. In een serie van zes lezingen zullen prominenten op het gebied van de retorica spreken over hun vak en de retorische aspecten daarvan. Sprekers zijn: Freek de Jonge, Carel ter Linden, Jeroen Bons, Willem Witteveen, Joan de Wijkerslooth en Pierre Bokma. Deze lezingen vinden vanaf 13 april wekelijks plaats op vrijdagen (m.u.v. 4 en 18 mei), van 13.00 tot 14.00 uur, in de Doopsgezinde Kerk, Singel 452 te Amsterdam.

Taalbeheersing en uiterlijke presentatie zijn tegenwoordig nauwelijks minder belangrijke kwaliteiten dan in de oudheid. Niet alleen in de advocatuur en de politiek is men hierbij gebaat; veel functies gaan gepaard met presenterende aspecten. Ondanks deze aanzienlijke rol is de retorica te veel in de vergetelheid geraakt. Het ontstaan van het vak retorica aan de UvA is voortgekomen uit een behoefte van de honoursstudenten mondelinge vaardigheden ook praktisch te beoefenen. Daartoe zijn bekende sprekers benaderd om een lezing te geven met als onderwerp de retorica. Hoe weten zij hun toehoorders te boeien en hoe komt het dat zij zo bekend zijn als spreker? Zo is een lezingencyclus ontstaan waarbij toehoorders in een zestal bijeenkomsten worden ingewijd in de kunst van de welsprekendheid.

De honoursstudenten werken de lezingen verder uit in bijeenkomsten op een kleinere schaal, waarbij het boek van Quintilianus, 'De opleiding tot redenaar' (originele titel: Institutio Oratoria) het uitgangspunt vormt. Het biedt als voornaamste tekst uit de oudheid een compleet curriculum voor de aankomende redenaar en kan worden beschouwd als uitvloeisel van vijf eeuwen theorievorming over en onderwijs in de welsprekendheid.

Programma
13 april Freek de Jonge, cabaretier
20 april Carel ter Linden, emeritus predikant Kloosterkerk in Den Haag 27 april Jeroen Bons, hoogleraar retorica 11 mei Willem Witteveen, oud-lid Eerste Kamer 25 mei Joan de Wijckerslooth, voormalig procureur-generaal 1 juni Pierre Bokma, acteur

De toegang is vrij voor alle belangstellenden. Iedereen is van harte welkom.