Donderdag 12 april 2007


----------
Deze week in FEM Business (week 15, vanaf vrijdag 13 april in de kiosk)

Hegemonie dollar eindigt

Een bedelaar in Vietnam drukte een Nederlandse zakenman op de feiten. Hij weigerde de dollar die hem werd aangeboden en vroeg om een euro. In korte tijd is de Europese eenheidsmunt uitgegroeid tot de op een na belangrijkste munt op aarde. Als de dollar verder in waarde zakt zullen nog meer landen hun munt aan de euro koppelen. Ook overwegen enkele olieproducerende landen om voortaan in euro's af te rekenen. Als de euro de rol van de dollar overneemt, heeft dat grote gevolgen voor de Europese economie. Nederlandse ondernemingen kunnen er van profiteren.

Rodamco-Unibail: fusie van 11,2 miljard euro

De fusie (of is het toch een overname?) tussen Unibail en Rodamco levert een combinatie op die in staat is de Europese markt voor commercieel vastgoed te veroveren. De Fransen zijn sterk in het ontwikkelen, de Nederlanders meesters in het beheren en uitbaten.

Franse wanen

De Franse presidentskandidaten mogen zeer verschillend zijn, ze delen een opvatting: de Franse staat bepaalt de Franse economie. Dat maakt de vooruitzichten op de noodzakelijke hervorming van de stagnerende economie er niet beter op.

TV 2.0

Na Kazaa en Skype is er nu Joost. Alledrie werden ze bedacht door een Scandinavisch duo. De eerste twee hebben de sector waarin ze opereerden flink door elkaar geschud. Lukt dat met Joost ook voor de televisiewereld? Kabelaars en zenders zijn in ieder geval behoorlijk nerveus.

Achterbuurt wordt commercieel succes

Het kabinet wil probleemwijken opknappen. Gemeentes en woningcoperaties slagen er maar niet in. Het antwoord ligt voor de hand: vraag commerciële projectontwikkelaars mee te doen. Maar willen ze dat wel? En hoe zou dat in de praktijk moeten verlopen? Aantrekkelijk is het wel: er zijn miljarden euro's voor beschikbaar.

Verder in FEM Business:

â- Warschau is een hippe zakenstad
â- Hoe Maxeda-topman Tony DeNunzio V&D er boven op hielp. â- Wat is het verschil tussen LinkedIN en Xing
â- Gezocht: kroonprins voor Shells Jeroen van der Veer. â- Hoe lok je tegenwoordig jong talent?

Informatie: Arne van der Wal 06 22313718 / Jean Dohmen 06 520 370 25 020 5159852 (secretariaat)

De business weekly FEM Business ordent wekelijks de relevant zakelijke, economische en financiële informatie. Naast het feitelijke nieuws ook oorzaken en gevolgen, achtergronden, heldere analyses en scherpe commentaren. De redactie schrijft over bedrijven, markten, sectoren en de mensen die erover beslissen. Deskundig en onafhankelijk. Naast het weekblad is er een goed bezochte website waarop de vaste abonnees toegang hebben tot het elektronische archief van FEM Business. Tevens verschijnt dagelijks FEM Business Update, de gratis dagelijkse E-nieuwsservice van FEM Business.

Meer informatie: 020 515 98 73 / 06 520 370 25