Gemeente Den Haag

Herontwikkeling Laakhaven West en Petroleumhaven kan van start

Avontuurlijke, trendy en creatieve mensen kunnen straks in stijl wonen en werken in Laakhaven West en Petroleumhaven. Het gemeentebestuur heeft deze week besloten het verouderde bedrijventerrein om te toveren tot een trendy stadswijk aan de historische Haagse binnenhavens. Wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen: Dit soort binnenstedelijke gebieden bieden ongelooflijk veel mogelijkheden. Het gebied ligt aan het water, vlakbij het centrum en is ook prima bereikbaar over de weg en met het openbaar vervoer. Kortom: een unieke kans op een unieke locatie. Het eerste bijzondere werkgebouw wordt in 2010 al verwacht. Laakhaven West en Petroleumhaven zijn over tien jaar een stoere, dynamische wijk.

De gemeente heeft voor de ontwikkeling van het gebied een overeenkomst gesloten met de Ontwikkelingscombinatie Laakhaven West. Dit is een samenwerkingsverband van Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij, Johan Matser Projectontwikkeling, Haag Wonen en projectontwikkelaar Kristal. Het stedenbouwkundig Masterplan is door KCAParchitects@planners gemaakt.

Variatie
´Variatie is belangrijk bij het ontwikkelen van deze wijk, aldus Norder. Het oude havengebied tussen NS-station Hollands Spoor en de Neherkade heeft een oppervlakte van 15 ha. (= 30 voetbalvelden). Veertien stadsblokken worden uitgewerkt in verschillende formaten, stijlen en opgebouwd uit verschillende materialen. Hierin worden 1160 woningen en 20.000m2 bedrijfsruimte ondergebracht. De eerste nieuwbouwactiviteiten starten aan de Calandstraat, waar in 2010 een bijzonder woon-werkgebouw staat.

Statige herenhuizen en appartementen
De 830 woningen in Laakhaven West en de 330 in Petroleumhaven komen in allerlei soorten en maten. Aan een zogenaamde Platanenallée verrijzen statige herenhuizen en ruime eengezinswoningen. Aan het water van de Neherkade komen grachtenpanden en appartementen. Verder is in Laakhaven West 15.000 m² gereserveerd voor winkelruimte, dienstverlening en horeca; in Petroleumhaven komt 5.000 m² bedrijfsruimte. Een groot gedeelte van de bedrijvigheid zal op een nieuw stedelijk plein in de Waldorpstraat neerstrijken.

Karakteristieke elementen
Karakteristieke elementen uit het industriële verleden van het havengebied blijven bewaard. Het voormalige gebouw van de Rijks Automobiel Centrale (RAC) wordt het culturele middelpunt van de wijk. De voorbereidingen zijn gestart en dit bijzondere pand opent in 2008 zijn deuren. Daarnaast blijven de oude hijskranen, waar tot voor kort schepen mee werden geladen en gelost op hun plek staan. Ook de originele stoere havenbestrating blijft behouden. Laakhaven verandert hierdoor in een unieke, robuuste woonomgeving aan het water die uitermate interessant is voor jongeren en studenten.

Geïnteresseerden kunnen via de website www.laakhavenwest.com meer informatie krijgen over dit project.