Gemeente IJsselstein


Woonvisie: de gemeente IJsselstein trapt af

Datum: vrijdag 13 april 2007
Gemeenteraad discussieert enthousiast over kaders De gemeente IJsselstein werkt samen met de provincie en de IJsselsteinse woningbouwvereniging (IJWBV) aan een actuele woonvisie. In deze woonvisie wordt het nieuwe gemeentelijke woonbeleid voor de komende jaren in al zijn facetten geformuleerd. De woonvisie moet ook uitmonden in prestatieafspraken tussen de gemeente en de IJWBV. Op 11 april jongstleden discussieerde de gemeenteraad enthousiast tijdens een aftrapconferentie onder begeleiding van het bureau Companen over de kaders van deze woonvisie. Met tevredenheid wordt op de avond teruggekeken; een succesvol traject lijkt gestart. Met een woonvisie laten gemeenten zien wat hun visie is op het woonbeleid voor de toekomst. Naast de aandacht voor de ontwikkeling van de woningvoorraad komt er in de woonvisie aandacht voor aspecten zoals woonmilieu en woonomgeving, wijkvernieuwing en de sociale aspecten in combinatie van wonen, welzijn en zorg. De IJWBV is vanwege haar kennis van en ervaring met deze aspecten nauw betrokken bij het gehele traject.
De bijeenkomst met de gemeenteraad splitste zich in twee delen. In eerste instantie werd door Companen uitgelegd wat een woonvisie is: wat staat er in een woonvisie en wat is het doel? Vervolgens discussieerde de gemeenteraad aan de hand van een aantal stellingen over de richting waarin IJsselstein zich zal moeten ontwikkelen en werd ingezoomd op een aantal thema's die volgens de gemeenteraad terug zouden kunnen komen in de woonvisie.
De provincie stimuleert gemeenten tot het opstellen van deze visie en faciliteert ze daarbij. Dit past binnen de rol die de provincie wil vervullen op het gebied van wonen: een goede visie op wonen en de bijbehorende prestatieafspraken met corporaties kan de huidige situatie op de woningmarkt verbeteren. Voor de provincie is het van belang dat een gemeentelijke woonvisie past binnen het provinciaal beleid zoals het Streekplan. Ook de IJWBV heeft er alle belang bij dat de gemeente een volwaardige woonvisie heeft.
Bij het opstellen van de woonvisie is een adequate analyse van de IJsselsteinse woningmarktsituatie nu en in de toekomst essentieel, vandaar dat naast literatuurstudie een telefonische woningmarktenquête onder de inwoners van IJsselstein plaatsvindt. Daarnaast wordt een breed interactief traject gestart. In de woonvisie komen immers belangrijke zaken aan de orde die consequenties kunnen hebben voor vele doelgroepen. Omdat via gebruikelijke interactieve processen niet altijd iedereen wordt bereikt, worden diverse werkvormen ingezet. Zo vindt er binnenkort een woonforum plaats waarin met organisaties, die een rol hebben bij het wonen in de gemeente, wordt gesproken over de ontwikkelingen op de woningmarkt en de wensen voor de toekomst van IJsselstein. Ook staan een stadswandeling op stapel, waarin wij met buurtbewoners een aantal buurten en wijken door lopen en de kansen en bedreigingen bespreken, en bijeenkomsten voor specifieke doelgroepen zoals starters op de (koop)woningmarkt.