Partij van de Arbeid

Bos: Kabinet bezorgd over topinkomens

13-04-2007 08:39

Minister Bos gaf woensdag in het debat met de Tweede Kamer aan bezorgd te zijn over de groei van de topinkomens. De relatie met geleverde prestaties is niet altijd duidelijk. Bos noemde een aantal maatregelen waarmee het kabinet de topinkomens wil pakken. "Dit kabinet is het eerste kabinet dat in het akkoord heeft opgenomen dat de topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector gemaximeerd zullen worden. Dit kabinet is ook het eerste kabinet dat in het akkoord heeft afgesproken dat ook de ontslagvergoedingen van veelverdieners in de publieke en semi-publieke sector aangepakt zullen worden", aldus Bos.

Daarnaast gaf Bos aan dat hij zijn rol als aandeelhouder in staatsdeelnemingen zal gebruiken om het beloningsbeleid bij staatsdeelnemingen aan de orde te stellen.

Bos erkende dat de mogelijkheden om de topinkomens in de private sector aan te pakken beperkt zijn. Hij deed in het debat een oproep aan vakbonden, aandeelhouders en commissarissen van bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen en het terugdringen van topsalarissen niet alleen aan de politiek over te laten. Ook op de ondernemers die topsalarissen verdienen deed Bos een beroep. "Topmanagers moeten zich niet verschuilen achter de werking van de vrije markt, maar zelf verantwoordelijkheid nemen."

Verder geeft dit kabinet de ondernemingsraad een sterkere positie in het beslissingsproces rond het beloningsbeleid van topbestuurders. De uitkomsten van de commissie-Frijns kunnen leiden tot verdere maatregelen om de groei van topinkomens in het bedrijfsleven aan te pakken. Deze commissie kijkt naar de code-Tabaksblat, de manier waarop beloningen tot stand komen Zij zal zich uitspreken over de vraag of dat voldoende transparant is en of alle partijen voldoende mogelijkheden hebben om daar bij betrokken te zijn.

Een `graaitax' werd door het kabinet afgewezen. Een verhoging van het toptarief in de inkomstenbelasting is volgens de minister niet de goede manier om de zelfverrijking in de top van de grote ondernemingen aan te pakken. Volgens Bos werkt de maatregel averechts. De salarissen in de top van bedrijven zullen alleen maar verder stijgen als ze hoger belast worden.