VVD


13-4-2007

Europees verbod honden en kattenbont

De handel in honden- en kattenbont wordt in de Europese Unie verboden. Het Europees Parlement werkt aan een richtlijn die het onmogelijk maakt nog langer honden en katten te fokken voor hun huid.

Honden en katten hebben als gezelschapsdieren een vaste plek in gezinnen en mogen niet misbruikt worden voor hun bont. De Verenigde Staten en Australië kennen al jarenlang een verbod. Slechts enkele Europese lidstaten hebben een verbod waardoor veel bont uit met name China op de Europese markt wordt gebracht en wordt verwerkt in talloze producten.

In het voorstel zoals het vandaag is aangenomen in de interne markt commissie van het Europees Parlement wordt er geen enkele uitzondering gemaakt op het verbod. Hiermee gaat het Parlement verder dan de Amerikaanse en Australische wetgever waardoor het privé gebruik van honden- of kattenbont of een opgezette kat of hond ook strafbaar wordt. Deze principiële houding kan echter mogelijk zorgen voor problemen binnen de WTO. Manders: "De hardliners schieten hiermee mogelijk in eigen voet. Als we eenzelfde uitzondering mogelijk maken zoals in de VS en Australië dan weten we zeker dat het verbod in WTO verband niet van tafel wordt geveegd".