Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 13 april

Fryslân, 13-04-2007 o Politieberichten van donderdag 12 april 07.00 uur t/m vrijdag 13 april 07.00 uur.

Dokkum: politie houdt tien verdachten aan voor diverse branden en vernielingen
De politie heeft een onderzoek naar diverse vernielingen van ruiten en containerbranden, een brand in het materiaalhok van een
kaatsvereniging, een inbraak in het busstation en een aantal fietsendiefstallen afgerond. Reeds langere tijd veroorzaken jongeren overlast in de wijk It Fugellân. Bij de gemeente Dongeradeel en de politie is door bewoners, de wijkvereniging en ondernemers veelvuldig geklaagd. Ook werd er diverse keren aangifte gedaan van brandstichting en vernieling. Omdat vermoed werd dat deze jongeren zich aan meer strafbare feiten hadden schuldig gemaakt, is een vervolgonderzoek door onder andere de buurtagent ingesteld.

Het onderzoek naar de overlast door jongeren kwam in een
stroomversnelling door een vernieling met een trekker van een muur van een supermarkt aan Houtduif op zaterdag 13 januari. Hierbij werd een 17-jarige inwoner van Dokkum aangehouden. Tijdens het vervolg onderzoek, waarbij de buurtagent een belangrijk rol speelde, werden tien verdachten aangehouden. Van de tien jongeren waren negen minderjarig, slechts één meerderjarig.

In totaal bekenden de jongeren na verhoor diverse vernielingen van ruiten en containerbranden, een brand in het materiaalhok van een kaatsvereniging aan de Harddraversdijk op maandagavond 25 december 2006, een inbraak in het busstation in augustus 2005 en een aantal fietsendiefstallen. De strafbare feiten werden in diverse samenstelling gepleegd. Na verhoor en proces-verbaal mochten alle verdachten het politiebureau verlaten, dit in afwachting van eventuele verdere strafvervolging door het openbaar ministerie. De politie verwacht dat de overlast van de jongeren in de wijk It Fugellân een halt is toegeroepen.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal van afsluitdeksels De politie onderzoekt de diefstal van vier afsluitdeksels van stalen containers waarin tijdelijk alcoholhoudende dranken in worden bewaard. De afsluitdeksels werden gestolen tussen vrijdagmiddag 6 april en dinsdagochtend 10 april vanaf een afgesloten terrein aan de Edisonstraat. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 41-jarige inwoner van Bolsward aangifte.

Burdaard: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding De politie heeft donderdagmiddag op de Kolkhuizerweg het rijbewijs van een 49-jarige automobilist uit Burdaard ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De man passeerde een controle met de lasergun met 134 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer is toegestaan. Naast een proces-verbaal werd ook het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd.

Wolvega: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding op de Lycklamaweg afgehandeld, waarbij een 65-jarige fietsster uit Wolvega gewond raakte. Een 79-jarige automobilist uit Oldeholtpade probeerde te fietsster in te halen. Toen uit tegenovergestelde richting een vrachtauto naderde, week de bestuurder naar rechts uit. Hij raakte met de buitenspiegel de fietsster, waardoor de vrouw ten val kwam. Het slachtoffer werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Kimswerd: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan het Lyts Achlum een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij een tip. Op de bovenverdieping werden 240 hennepplanten aangetroffen. De planten en de apparatuur zijn inbeslaggenomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de woning.

Drachten: roodlichtcontrole
De politie heeft donderdag van 16.30 uur tot 18.00 uur een roodlichtcontrole gehouden op de kruising van De Lange West met de Noorderhogeweg. Tijdens de controle kregen zeven automobilisten een bekeuring omdat ze het rode verkeerslicht negeerden.

Leeuwarden: preventief fouilleren in binnenstad
De politie en de Koninklijke Marechaussee hebben donderdag met 18 medewerkers van 15.00 uur tot 22.00 een actie preventief fouilleren gehouden in de binnenstad. Tijdens de actie werd te voet
gesurveilleerd. Daarnaast werd er op diverse plaatsen een voertuigcontrole gehouden. Daarbij werden totaal 99 personen gefouilleerd en 25 voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van wapens en munitie. Tijdens de actie werden werden negen messen, zeven schroevendraaiers en een tang inbeslaggenomen omdat ze vallen onder Cat. IV sub 7 Wet Wapens en Munitie. De eigenaren kregen een proces-verbaal.

De inbeslaggenomen wapens

Daarnaast werd tijdens de actie preventief fouilleren omstreeks 17.30 uur op de Nieuweweg een 42-jarige automobilist uit Ferwert gecontroleerd. Hij bleek in de door hem bestuurde bedrijfsauto, naast één mes en twee schroevendraaiers, een 30-tal hennepplantjes (stekjes) voorhanden te hebben. Verdachte werd daarop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Aansluitend werd op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld in de woning van verdachte in Ferwert. Daarbij werd in het duivenhok een hennepkwekerij aangetroffen met nog eens een 95 hennepplanten. De planten en de apparatuur zijn inbeslaggenomen en vernietigd. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de inwoner van Ferwert het politiebureau verlaten.

Tenslotte werd omstreeks 21.00 uur op de Groeneweg een 60-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. Naast het feit dat hij één mes voorhanden had, bleek hij ook onder invloed van alcohol te rijden. De verdachte niet mee aan een blaastest op straat en werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens ademanalyse bleek dat de Leeuwarder geen voldoende lucht had voor de test. Bij de man werd daarom een bloedproef afgenomen. De automobilist kreeg een rijverbod van 24 uur en een proces-verbaal.

Drachten: auto-inbreker op heterdaad aangehouden
De politie heeft vrijdagochtend vroeg op een afgesloten terrein aan de Loswal een 18-jarige inwoner van Drachten op heterdaad aangehouden na een inbraak in twee autos. Medewerkers van de SVS betrapten de verdachte en waarschuwden vervolgens de politie. De agenten hielden de man aan en brachten hem naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.