Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk 11 april 2007 PO/BB/07/13061

Onderwerp
Stichting Islamitische Scholen Helmond e.o.

Op 14 maart (Tweede Kamer, 2006 ­ 2007, 30 800 VIII, nr. 104) heb ik de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregelen die ik heb genomen tegen de Stichting Islamitische Scholen Helmond e.o. De maatregelen zijn gebaseerd op een onderzoeksrapport van de Inspectie van het Onderwijs en de Auditdienst dat op 28 februari 2007 is vastgesteld. Volgens de regels wordt het rapport nu, vijf weken later, openbaar. In de bijlage bij deze brief vindt u het rapport. Verder wil ik u met deze brief informeren over de stand van zaken.

Bestuurlijk gesprek
De gesprekken met het bestuur van de Stichting Islamitische Scholen Helmond e.o. over de maatregelen naar aanleiding van het rapport hebben tot gevolg gehad dat de secretaris van het bestuur is teruggetreden. De overige twee bestuursleden zijn niet teruggetreden, ook al heeft OCW daar wel op aangedrongen. Afgesproken is dat het gesprek met het bestuur hervat wordt op het moment dat het definitieve rapport van de inspectie en de Auditdienst is vastgesteld. Dan is ook duidelijk hoe hoog de totale terugvordering is. Naar verwachting wordt het definitieve rapport eind april vastgesteld.

Intensivering toezicht
Aan de inspectie heb ik gevraagd intensief toezicht te houden op de Stichting Islamitische Scholen Helmond e.o., mede omdat de school in Roermond op verantwoorde wijze gesloten moet worden. In het kader van het intensief toezicht heeft de inspectie een onverwacht bezoek gebracht aan de scholen in Helmond en Roermond. Tijdens dit bezoek heeft zij vastgesteld dat de scholen de regelgeving voor de medezeggenschap niet naleven. De inspectie heeft het bestuur inmiddels gesommeerd de medezeggenschap op een goede manier vorm te geven. Als het bestuur hier niet op korte termijn gehoor aan geeft, zal ik ook op dit vlak maatregelen treffen.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Zodra ik nadere informatie heb over de Stichting Islamitische Scholen Helmond e.o. zal ik u daarvan op de hoogte brengen.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma