Gemeente Wassenaar

Beeld 'Strijders' geplaatst bij ingang Prinsessentuin

Op woensdag 11 april jl. is het beeld Strijders geplaatst op een sokkel bij de ingang van de Prinsessentuin van Raadhuis De Paauw. Het beeld is de afgelopen periode gerepareerd en er is onderhoud aan het beeld uitgevoerd. Het college is zeer verheugd dat dit alles is gerealiseerd.

Het beeld stond voorheen op een sokkel in de Prinsessentuin. Het beeld is, door onbekend gebleven vandalen, in de afgelopen jaren diverse keren beschadigd. Om nieuwe beschadigingen te voorkomen, is er gekozen voor een alternatieve locatie, namelijk bij de ingang van de Prinsessentuin. Deze plek is de oorspronkelijke plek van het beeld en ook is er op deze plaats meer zicht en cameratoezicht.

Het beeld is in de jaren negentig onder de vlag van de stichting Ad Gloriam Pavonis en met bijdragen van diverse sponsors ingrijpend gerestaureerd.

Het beeld Strijders vormt, samen met het tweede beeld, een beeldengroep dat deel uit maakt van het Pruisisch Erfgoed. Prins Frederik, minister van Defensie en opperbevelhebber van leger en vloot en familie van het Pruisische koningshuis, liet de beelden in het verleden in zijn tuin plaatsen. Het tweede beeld, dat ernstig is beschadigd, moet nog worden gerestaureerd.

De neo-klassieke beeldengroep dateert vermoedelijk uit ca. 1850, naar oorspronkelijk idee van de Duitse architect en kunstenaar Karl Friedrich Schinkel. Het beeld Strijders toont een jonge naakte krijger, die met getrokken zwaard aan de zijde van de, in volle wapenuitrusting gehulde godin Athena ten strijde trekt. Met de hulp van deze klassieke godin van oorlog wordt gehoopt door haar wijze oordeel de oorlog tot een goed einde te brengen In de beeldengroep beschermt ze met haar schild dan ook de jonge krijger en moedigt hem aan met haar speer

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

Overige contactgegevens
T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl

Sitemap