Gemeente Den Haag

De cadeaus van de gemeente Den Haag


1. Jantje
De Prins van Oranje Jantje is een beeld van de kunstenares Renée Bazuine. Bazuine wordt voorgesteld aan de Prins van Oranje . Het beeld is 45 m hoog, 30 cm breed en 15 cm diep. (Bijlage: foto). Het 'echte' beeld van Jantje, een bronzen beeld, staat aan de Lange Vijverberg, met uitzicht op het torentje van de minister-president. Waarom een Haags Jantje? Afkomstig van 'In Den Haag daar woont een graaf een graaf en zijn zoon heet Jantje'. Dat beeld is gemaakt door Ivo Coljee.


2. Mobile van de Ooievaar
Een tweede cadeau is een mobile van de ooievaar. De ooievaar en Den Haag horen bij elkaar. Al in 1352 wordt de ooievaar in de Haagse geschiedschrijving genoemd. De oudst bekende afbeelding van een ooievaar in het Haagse wapen dateert uit 1541 en staat op de grote luidklol van de Grote Kerk.
De liefde van de oude Hagenaars voor de ooievaar is een belangrijke reden geweest om de volgel op te nemen in het wapen van de stad. Dit wapen werd bij besluit van de Hoge Raa van Adel in 1816 officieel vastgelegd.
Verder staat de ooievaar ook bekend als de brenger van babies, met een knipoog dus.


3. Boek voor de zusjes Amalia en Alexia: In Den Haag daar woon ik graag
Tekeningen Susan Schildkamp. Tekst: Marise Ancher. De zus van Haagse Jantje, Jantien genaamd leidt ons door Den Haag en Scheveningen. Langs de gevangenpoort en het werkpaleis van de koningin om uiteindelijk in Scheveningen uit te komen. Leuke gedichtjes en kleurrijk, prachtig geïllustreerd.


4. Het groeiboek
Het groeiboek is een product van de GGD Den Haag en wordt sinds 1978 door de gemeente Den Haag uitgegeven. Alle ouders in Nederland krijgen bij de geboorte van hun kind dit (Haagse) groeiboek via het consultatiebureau. Haagse ouders krijgen het groeiboek bij de aangifte van hun kindje. Het groeiboek bestond in 2004 25 jaar en inmiddels zijn er in Nederland al ruim 4,5 miljoen groeiboeken verspreid. In het groeiboek staan verzorgings- en opvoedtips. Verder bevat het boekje veel informatie over groei en opvoeding van kinderen. Het groeiboek dient als steun in de rug voor alle ouders met een jong kind. Daarnaast is het een communicatiemiddel tussen ouders en het consultatiebureau.