KNHS


Sjef Janssen hekelt mentaliteit van dressuurruiters 13 april 2007

Arnhem (KNHS) - De reden waarom Sjef Janssen met onmiddellijke ingang zijn functie als bondscoach van de Nederlandse dressuurruiters heeft neergelegd is een simpele. De streber Janssen, die tot het uiterste van zijn kunnen wil gaan voor het hoogst haalbare - Olympisch teamgoud
- vindt voor zijn aanpak te weinig gehoor bij de ruiters. "Ze zijn tevreden met 71%, terwijl je, als je goud in Hong Kong wilt winnen, met het team zeker vier procent hoger moet scoren. De inspanning die je moet plegen om die vier procent te realiseren is velen te veel", aldus Janssen.

Sjef Janssen maakte een iets aangeslagen indruk op de persconferentie, waarin hij zijn besluit om te stoppen toelichtte. "Ik had een andere afloop verwacht, met champagne in de hand en het Olympisch goud om de nek van de teamruiters", glimlachte Janssen. Maar direct daarna was hij weer de realist in optima forma. "Het frictiepunt is geweest dat de sporters zich tot het uiterste moeten willen inspannen om de kleine onderdelen te verbeteren. Want naast bondscoach ben ik ook nog trainer. Maar als ik atleten met het pistool op de slaap moet dwingen om zich te verbeteren dan gaat het niet, want het moet uit de ruiter zelf komen om zich te willen verbeteren. Met een score van 71% is men er niet, dan begint het pas echt!", aldus Janssen, die ook onthulde dat er een volledig plan klaar lag voor de ruiters die zich voor de volle honderd procent achter zijn plannen wilden opstellen. Samen met de KNHS en NOC*NSF is er een plan gemaakt en waren er fondsen beschikbaar voor de vorming van een Olympisch kader. "Ik wilde hebben dat men voor de volle honderd procent achter de in dit plan genoemde doelstellingen zou staan. Van te veel ruiters uit het A- en B-kader heb ik die toezegging niet gekregen, en daaruit heb ik mijn conclusies getrokken", aldus Janssen. Op de vraag of het netjes is een week voor de wereldbeker finale in Las Vegas de functie van bondscoach neer te leggen is Janssen zeer openhartig. "Nee, dat lijkt het misschien niet, maar wat is de zin om te gaan, wanneer ik de drie combinaties die daar van start gaan de afgelopen maanden niet in actie heb gezien?"
Bert van Wanroij, bestuurslid van de KNHS met topsport in zijn portefeuille, zei het te betreuren dat er geen constructieve samenwerking meer mogelijk is tussen Sjef Janssen en een belangrijk deel van de A- en B-kaderleden. Wel wil hij trachten op de door Janssen ingeslagen weg door te gaan, waarbij veel aandacht zal zijn voor de zoals Van Wanrooij het noemde 'mentaliteitskwestie'.

Toch is de Nederlandse dressuursport nog niet van Sjef Janssen verlost, want Janssen heeft ondanks alles nog steeds de ambitie om met Nederlandse ruiters in Hong Kong goud te winnen. Dat blijkt wanneer hij zegt: "Iedereen is nog steeds bij mij welkom om te komen trainen, waarvan ik denk dat die combinatie de potentie heeft zich in het Nederlandse team te rijden, maar ik doe nul concessies meer."

Jacob Melissen