LEI

Op missie naar de Golfstaten

13 apr 2007
Onderdeel: LEI

Bij tuinbouw wordt er niet direct aan de woestijn gedacht, met zijn watertekort, extreme temperaturen en arme grond. Vertegenwoordigers uit de tuinbouwbranch, waaronder LEI-medewerker Jo Wijnands, zijn van 9 tot 15 maart in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor de tuinbouw. De missie werd geleid door I&H-directeur Roel Bol van het ministerie van LNV.Â

Met het vooruitzicht dat de olie-inkomsten op termijn opdrogen, werken deze landen aan het ontwikkelen van een brede industrie, handelssector en eigen voedselproductie. De plannen zijn in onze ogen megalomaan en vergen enorme investeringen. Maar de kans op succes is aanzienlijk, want geld is er voldoende en de besluitvorming in een centraal geleid land is makkelijker dan in Nederland. De enorme potentie van het gebied weerspiegelt zich letterlijk in alle enorme glimmende hotels die in Dubai uit de grond opgetrokken worden. De groei betekent een toenemende koopkrachtige vraag naar hoogwaardige groenten en bloemen. Er bleek dan ook grote belangstelling voor de Nederlandse producten, technologie en kennis.

Komende maanden worden de opgedane ervaringen verder onderbouwd en potentiële projecten geïdentificeerd . In het najaar is een bijeenkomst met de belangrijkste stakeholders voorzien.

Contact
Jo Wijnands
jo.wijnands@wur.nl