CDA

um_.jpg&tabid=157&mid=1006] 13 april 2007 - Nieuws - Van Hijum: Nog wel werk te doen aan WAO

CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum is blij met de uitwerking van de WAO-paragraaf die deze week besproken is in de Tweede Kamer. âHet belangrijkste is, dat het stelsel een beroep blijft doen op de mogelijkheden van gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers.'

'Het CDA vindt het belangrijk dat de talenten van mensen niet onbenut blijven. Dus ook niet de talenten van mensen die misschien niet fulltime kunnen werken.â De CDAâer was ook verheugd over de verhoging van de uitkeringen van volledig arbeidsongeschikten van 70% naar 75%.

Wél heeft Van Hijum nog wat kanttekeningen bij de uitwerking die er nu ligt. Zo vraagt hij het kabinet om de komende periode voluit in te zetten op het ondersteunen van gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers in hun zoektocht naar werk, omdat blijkt dat veel van hen toch nog moeilijk een plek op de arbeidsmarkt krijgen. Dit geldt ook voor Wajongâers; arbeidsgehandicapte jongeren. Werknemers die eenmaal op de arbeidsmarkt niet in staat zijn het minimumloon te verdienen moeten daarbij extra ondersteund worden.

Gedeeltelijk arbeidsongeschikten tussen de 45 en de 50 jaar hebben op de arbeidsmarkt een moeilijke positie. De CDA-fractie kan zich daarom vinden in de versoepeling van de keuringseisen van deze groep, maar die versoepeling mag er niet toe leiden dat deze mensen alsnog worden afgeschreven. âHet zou heel erg zijn als mensen uit deze doelgroep die er na hun herkeuring in zijn geslaagd om werk te vinden, terugvallen in een uitkering. Het is ons niet geheel duidelijk hoe de Minister dit wil voorkomenâ, aldus Van Hijum.

Een belangrijk aandachtspunt is verder het Schattingsbesluit. Bij de herkeuringseisen wordt uitgegaan van het loon dat iemand met 38 uur werken verdiend heeft, in plaats van het werkelijk verdiende loon. Van Hijum: âDat is soms oneerlijk, bijvoorbeeld voor vrachtwagenchauffeurs. Zij betalen tijdens hun werk premie over àlle uren die zij werken, en dat zijn er vaak veel meer dan 38. Als ze dan arbeidsongeschikt raken en een uitkering krijgen gebaseerd op hun loon bij een 38-urige werkweek, krijgen ze een te lage uitkering. De WAO is immer nog altijd een loondervingsverzekering. De CDA-fractie vindt dat de overheid zich betrouwbaar moet tonen, en die mensen tegemoet moet komen.â