Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Verdwijnen van haring uit de Noordzee


12 april 2007 - kamerstuk

Directie Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

30 maart 2007
2060710900 Viss. 2007/1784 12 april 2007

onderwerp bijlagen erdwijnen van haring uit de Noordzee V

Geachte Voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de schriftelijke vragen van mevrouw Ouwehand (PvdD) over het verdwijnen van haring uit de Noordzee.


1
Kent u het bericht "Amper nog Noordzeeharing ondanks duurzaam vissen"?1

Ja.


2
Is het waar dat er onvoldoende zicht is op de oorzaken van het verdwijnen van haringbroed en de slechte haringstand?

Dat klopt inderdaad. Het haringbestand had zich sterk hersteld van de lage stand uit het Ministerie van Landbouw, midden van de jaren '90. De afgelopen jaren en nu ook dit jaar blijkt de aanwas evenwel Natuur en Voedselkwaliteit sterk achter te blijven. Er bestaan wel een aantal hypothesen over het achterblijven van de Directie Visserij aanwas, maar een eenduidige oorzaak is niet bekend. Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage 3
Telefoon: 070 - 3786868 Bent u bereid opdracht te geven tot aanvullend onderzoek om meer inzicht te krijgen in de Fax: 070 - 3786100 mogelijke oorzaken?

In deze context is het doen van onderzoek op nationale basis weinig zinvol. Alleen internationaal gecoördineerd onderzoek kan mogelijk antwoorden geven op de oorzaken

van de achterblijvend aanwas van Noordzeeharing. Ik ben bereid bij de Europese Commissie aandacht te vragen hiervoor en te bezien of in Europees kader nader onderzoek kan worden gedaan.


1 Trouw, 28 maart 2007

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
12 april 2007 Viss. 2007/1784 2


4
Bent u bereid tot het instellen van een spoedige vangstbeperking hangende aanvullend onderzoek naar de oorzaken van de terugloop van de haringstand?

Op dit moment heeft de ICES (International Council on the Exploration of the Sea) haring assessment werkgroep haar werkzaamheden afgerond. De resultaten zullen voor het opstellen van het ICES-advies aan het ACFM (Advisory Committe on Fisheries Management) worden voorgelegd. Het advies van ICES over de Noordzeeharing zal begin juni beschikbaar komen. Dit advies vormt de basis voor de vaststelling van de totaal toegestane vangsthoeveelheid van Noordzeeharing voor 2008. Daarover zal dit najaar eerst met Noorwegen worden overlegd; Noordzeeharing wordt namelijk gezamenlijk met Noorwegen beheerd. Op basis van de uitkomsten van het overleg tussen de EU en Noorwegen zal de Visserij Raad eind dit jaar besluiten nemen over de vangsthoeveelheid voor 2008. Bij deze besluitvorming zal rekening worden gehouden met de biologische adviezen over de stand van de aanwas.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --