Gemeente Tilburg

13-4-2007
Tilburg verstrekt uitkeringen snel
Wethouder Gon Mevis: "We voorkomen dat mensen een eerste tik oplopen"

Tilburg verstrekt vanaf 1 april 2007 sneller bijstandsuitkeringen. Soms zelfs binnen een paar dagen. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat mensen bij het aanvragen van een uitkering geldproblemen krijgen.

Wethouder Gon Mevis (Armoedebeleid): "Als mensen lang moeten wachten op een uitkering, wordt de maandelijkse inkomenscyclus doorbroken. Daarmee lopen ze een eerste tik op richting geldproblemen. Die tik komen ze vaak niet meer te boven, omdat ze geen buffers hebben om die op te vangen. Dat willen we voorkomen. Tilburg heeft ook al verschillende andere maatregelen genomen om armoede tegen te gaan, zoals het ruimhartiger verstrekken van bijzondere bijstand en het automatisch kwijtschelden van gemeentelijke belastingen.

Nieuwe werkwijze
De werkwijze van de gemeente is aangepast om sneller uitkeringen te kunnen verstrekken. Nieuwe aanvragers krijgen een snel onderzoek, waarna de voorlopige conclusie wordt getrokken of iemand in aanmerking komt voor een uitkering. Er wordt daarna een stortingsbewijs van het laatste inkomen gevraagd. Als dat bijvoorbeeld op 23 maart binnenkwam, dan wordt de uitkering op 23 april gestart. Het gaat om een voorschot. Later wordt bepaald of de aanvrager daadwerkelijk recht heeft op de uitkering.

Andere maatregelen
Tilburg neemt ook andere concrete maatregelen tegen armoede. Het college heeft daar vorige maand 5,8 miljoen extra voor uitgetrokken. In Stokhasselt (Tilburg-Noord) starten op 1 mei twee projecten die moeten zorgen voor integrale oplossingen van problemen in gezinnen. Medewerkers van de gemeente gaan alle bewoners van een aantal flatgebouwen bezoeken. Ze gaan praten over wensen en zorgen van de bewoners, en de hulpverlening op elkaar afstemmen, aldus Mevis. Daarnaast kan elke nieuwe bijstandsgerechtigde vanaf
1 mei meedoen aan een workshop omgaan met geld. De gemeente is verder ruimhartiger geworden bij het verstrekken van bijzondere bijstand. Ook krijgen bijstandsgerechtigden een aanmoedigingspremie als ze bijzonder hun best doen om aan het werk te gaan of vrijwilligerswerk te gaan doen. Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen gebeurt zoveel mogelijk automatisch. En Schuldhulpverlening kan meer klanten helpen.

Armoedebeleid
De genoemde maatregelen passen binnen het nieuwe armoedebeleid dat de raad van Tilburg op 11 december 2006 unaniem heeft vastgesteld. Hierin zijn veel aanbevelingen uit het rapport "De cirkel doorbreken" overgenomen van de Taskforce Armoede. Deze Taskforce heeft in de zomer van 2006 talloze gesprekken gevoerd met mensen in armoedesituaties en met hulp- en dienstverleners.