TenneT


TenneT realiseert opnieuw aansluiting voor nieuwe productie

13-04-2007

5000 MW aangesloten in het afgelopen half jaar

TenneT heeft met E.ON een aansluitovereenkomst getekend voor een centrale van 1070 megawatt (MW) op de Maasvlakte. Deze nieuwe installatie gaat uiterlijk 2012 in bedrijf. Met deze vijfde aansluitovereenkomst komt het totaal op 5000 MW aan nieuw te bouwen productie die TenneT gaat aansluiten. Hiervoor is in het afgelopen half jaar met vijf verschillende partijen een aansluitovereenkomst afgesloten.
Dit betekent een potentiële groei van 25% van de huidige hoeveelheid grootschalig productievermogen in Nederland in de komende vijf jaar.

Brede interesse aansluitingen

Er hebben zich in het afgelopen jaar een groot aantal partijen gemeld voor het krijgen van transportcapaciteit voor nieuwe productiemiddelen op het Nederlandse net. Naast productielocatie Maasvlakte gaat het daarbij voornamelijk om Borssele en Eemshaven. Daarbij gaat het om totaal ca. 11.000 MW aan nieuw te bouwen productiecapaciteit. Structurele vergroting van de capaciteit betekent in Eemshaven dat er grote investeringen in het noordelijk net moeten worden gedaan, hetgeen een langdurig planologisch proces is. Dit zelfde geldt voor de locatie Borssele. Wet - en regelgeving voorzien er niet in hoe om te gaan met deze grote vraag om aansluitcapaciteit. Daarom doet TenneT op dit moment onderzoek, samen met de Directie Toezicht Energie (DTe), om ook op deze locaties nieuwe productie-initiatieven met behulp van tijdelijke oplossingen sneller aan te kunnen sluiten. Daarbij is, gezien de omvang van de noodzakelijk investeringen, ook een nauw overleg met het Ministerie van Economische Zaken gestart.

Er is op de locatie Maasvlakte voor E.ON een aansluitovereenkomst voor 1070 MW mogelijk omdat TenneT al vroegtijdig gestart is met het project Randstad380. De aansluitcapaciteit op de locatie Maasvlakte is beperkt zolang de zuid-ring van de in aanleg zijnde Randstad 380-verbinding nog niet is gerealiseerd. Tot die tijd geldt voor de nieuw te bouwen E.ON-centrale het zogenoemde runback-scenario. Dit is een tijdelijke oplossing om toch mogelijk te maken dat er onder voorwaarden tijdig een aansluiting kan worden gerealiseerd voor een deel van de totale 1070 MW.