Gerechtshof 's-Gravenhage


Uitspraken strafzaken in hoger beroep tegen twee Afghanen die verdacht worden van oorlogsmisdrijven

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep twee Afghaanse generaals veroordeeld voor een aantal gevallen van marteling/foltering door hen begaan in Afghanistan in de jaren â80. Gevangenisstraffen van 12 en 9 jaar zijn opgelegd. Ook de rechtbank had hen tot deze straffen veroordeeld. Het Openbaar Ministerie had die straffen geëist.

Het betreft het toenmalig hoofd van de militaire veiligheidsdienst onder het communistisch bewind in die jaren en het hoofd van de verhoorafdeling van die dienst. Ze hadden beiden in de jaren â90 asiel in Nederland aangevraagd.

Het hof heeft vastgesteld dat de generaals in Nederland vervolgd mochten worden. Ook vond het hof dat hun IND-dossiers voor de opsporing gebruikt mochten worden. De raadslieden van de generaals hadden aangevoerd dat zij onvoldoende mogelijkheden hadden een passende verdediging te voeren, omdat veel onderzoek in Afghanistan plaats moest vinden. Het hof oordeelde dat ze de verdachten wel goed hebben kunnen verdedigen. Ook de verklaringen van getuigen en slachtoffers achtte het hof voldoende betrouwbaar om tot een veroordeling te komen.

LJ Nummers

AZ7143
AZ7147

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 29 januari 2007 Naar boven