Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Aedes vraagt steun kabinet bij energiebesparing

13 april 2007

Aedes organiseert samen met OostFlevoland Woondiensten (OFW) in de Meerpaal in Dronten vandaag het symposium De wegen naar Rome, energiebesparingsopties voor corporaties. Het markeert de start van de uitwerking van het energieplan uit het Antwoord aan de samenleving dat de corporaties op 2 februari 2007 presenteerden. Corporaties willen aan de slag, maar hebben daarvoor wel ondersteuning nodig van het kabinet. Aanpassingen in de regelgeving kunnen het succes verzekeren.

De corporaties presenteren in september de concrete uitwerking van de belofte die ze op 2 februari 2007 aan de samenleving deden. Vandaag wordt de start gemarkeerd met een symposium met voorbeelden uit de corporatiepraktijk. Het programma wordt afgesloten met een discussie over de samenwerking met andere partijen. Het symposium moet corporaties handvatten geven om hun eigen mogelijkheden en ambities in beeld te krijgen en deze om te kunnen zetten in concrete plannen.

Door de stijgende energielasten wordt wonen steeds duurder. Zo steeg de gasprijs met maar liefst 86 procent tussen 2000 en 2006. Door samen te werken met andere partijen, verwachten corporaties een grote besparing te kunnen realiseren voor de huurders. Daarvoor moeten nog wel wat wettelijke belemmeringen worden weggenomen door het kabinet.

Zo moet in het woningwaarderingsstelsel vooral voor kleine woningen rekening worden gehouden met de mate van energiebesparing in een woning in de vorm van toewijzing van punten. De huurtoeslaggrens, bijvoorbeeld voor groeikernen, moet meegroeien, zodat na huurverhoging vanwege energiebesparende maatregelen de huurder nog steeds recht heeft op huurtoeslag. En mits aantoonbare verbetering (energiebesparing, woonlasten) valt te realiseren, mag de huidige 70 procent eis voor toestemming van bewoners om maatregelen uit te voeren aan hun woning geen belemmering vormen.

Huurwoningen worden op grote schaal voorzien van een energielabel, dat
1 januari 2008 verplicht is. Hierdoor wordt voor de huurder duidelijk wat de energiekosten zijn van een woning. Om energiezuinig te leven is het gedrag van de bewoner in zijn woning erg belangrijk.

Daarom wordt aansluitend op het symposium in De Meerpaal ook een energiemarkt gehouden voor huurders en andere woonconsumenten, georganiseerd door OFW. Hier worden twee dagen lang allerlei mogelijkheden getoond om energie te besparen.

In februari hebben de corporaties hun Antwoord aan de samenleving aangeboden. Daarin beloven de corporaties serieus werk te maken van energiebesparingsmaatregelen in de gebouwde omgeving. Door extra te investeren denken corporaties zo een bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van broeikasgassen en het beheersen van de woonlasten. De ambitie is om de komende 10 jaar 20 procent te besparen op het gasverbruik voor verwarming van de huurwoningen. Dit moet een besparing opleveren van gemiddeld circa 200 euro aan stookkosten per woning en een reductie van de CO2-uitstoot met 1,5 miljoen ton per jaar.