Staatsbosbeheer

oplossen van de storing pas mogelijk als jong uit ei is, 13 april 2007

De webcam in de Oostvaardersplassen (Flevoland) is tijdelijk uit de lucht doordat het signaal is uitgevallen. De exacte oorzaak is nog niet duidelijk, maar metingen wijzen uit dat het probleem zich voordoet rond de technische installatie (webcam, zonnepanelen of accu) bij het nest. Nader onderzoek naar de oorzaak van de storing en het oplossen daarvan is daarom op dit moment niet mogelijk. Alles wat onrust rond het nest veroorzaakt kan namelijk leiden tot verstoring van het broedproces, iets wat Staatsbosbeheer wil voorkomen.

De huidige periode is de meest kwetsbare in het broedproces. Als de zeearenden schrikken en het nest (tijdelijk) verlaten, blijft het ei onbeschermd achter. De kans is groot dat raven, die al eerder in de buurt van het nest zijn gesignaleerd, dan hun kans grijpen en de eieren roven. Staatsbosbeheer onderneemt daarom voorlopig geen actie om de storing van de webcam te verhelpen. Als de jongen uit het ei én minimaal één week oud zijn, is het gevaar voor verstoring beduidend minder en kan de verbinding mogelijk weer hersteld worden. Naar verwachting is dit op zijn vroegst eind april .

Het uitvallen van het webcamsignaal kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk hapert de sensor, die de installatie naar dag- en nachtstand schakelt. Maar de oorzaak kan ook van een veel natuurlijker aard zijn: een slak bijvoorbeeld die op de sensor zit, of een blad of tak die het signaal verstoort.

Het wegvallen van de verbinding is niet alleen vervelend voor de ongeveer 25.000 dagelijkse bezoekers van de website. De beelden worden door Staatsbosbeheer ook bekeken en opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek naar het broedgedrag van zeearenden. Door deze storing kan het gedrag rond het uitkomen van het ei en de eerste levensweek van het jong niet worden vastgelegd.

Totdat de verbinding wordt hersteld, is het uiteraard wel mogelijk om archieffilmpjes van de broedende zeearend op de website te bekijken: www.staatsbosbeheer.nl/zeearend