Vereniging FME-CWM

Energiebesparing in China biedt kansen Nederlandse technologische industrie

Zoetermeer, 13 april 2007 - "Nederlandse technologiebedrijven kunnen een grote bijdrage leveren aan het energiebesparingsbeleid in China. Efficiënter energiegebruik is de kern van de economische politiek in China tot 2010." Dit benadrukte de Chinese ambassadeur in Nederland, mevrouw Xue Hanqin, vanmorgen bij de overhandiging van het boek 'Ondernemen in China' door FME-voorzitter Jan Kamminga.

"Ook de Nederlandse water- en milieutechnologiebedrijven kunnen hun kansen pakken in China. Nederlandse ondernemers moeten gebruik maken van de mogelijkheden die het elfde 5-jarenplan in China biedt," aldus de ambassadeur. China is een belangrijke markt voor de Nederlandse technologische industrie. Maar ook andersom. De Europese Unie is voor China de belangrijkste handelspartner, met Duitsland en Nederland als koplopers. De FME-voorzitter constateerde dat een nieuwe fase is aangebroken in de economische relatie met China. "Nederlandse bedrijven hebben de Chinese markt ontdekt," aldus Kamminga. De investeringen in China zijn echter nog erg mager. Slechts vijf procent van Nederlands' buitenlandse investeringen gaat naar Zuidoost-Azië, waarvan China nog geen half procent telt. Kamminga:"Wij ondersteunen onze achterban bij activiteiten op het gebied van internationaal ondernemen en zijn daarom ook blij met dit praktische boek voor ondernemers."

Chinezen en Nederlanders botsen nog wel eens door hun culturele verschillen. In het boek 'Ondernemen in China' worden tal van praktische wetenswaardigheden beschreven door auteur Yvonne van der Heijden. Zowel haar eigen ervaringen als die van Nederlandse ondernemers komen aan bod. Dat varieert van het bestuderen van de haalbaarheid van plannen, tot het gebruik van het overheidsnetwerk van China. Maar ook amusante - en o zo belangrijke - omgangsvormen komen aan de orde. Bied je bijvoorbeeld een visitekaartje aan met één of twee handen? En hoe neem je deze in ontvangst? Stop je het kaartje in je borstzak, of bestudeer je het aandachtig en laat je het voor je op tafel liggen? Wat is de waarde van een handtekening onder een contract? Is het daarmee een bindende afspraak of pas de start van een onderhandeling? En praat je tijdens een diner over zaken of over familie?

Het boek 'Ondernemen in China' kost 12,00 en kan besteld worden via www.vanderheijdencommunications.com.

Vereniging FME-CWM, Afdeling Communicatie & Marketing, drs. Sjef van der Lans,
T 079-353 13 67, M 06-53 86 80 29, E sla@fme.nl

Alle rechten voorbehouden aan de Vereniging FME-CWM