GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

13 april 2007

Geen honden en katten meer in winkels vanaf 2009 !

Kamer keurde vanmorgen nieuwe wet goed

Het wetsontwerp dat het houden en tentoonstellen van honden en katten vanaf 1 januari 2009 verbiedt in dierenwinkels, is vanmorgen aangenomen in de Kamer met een grote meerderheid: 82 stemmen voor, 28 tegen en twee onthoudingen. CD&V en Vlaams Belang stemden tegen. De nieuwe wet verbiedt ook de aankoop op krediet van honden en katten.

De coalitie van meer dan 150 dierenorganisaties en asielen, waaronder GAIA, Blauwe Wereldketen, Veeweyde, Animaux en Péril en Anti Broodfok Actie, reageert tevreden omdat het verbod een behoorlijke verbetering betekent in het belang van het dierenwelzijn en de consumenten. Zo worden impulsaankopen van zieke en vaak ongesocialiseerde dieren en de import van zieke pups uit voormalige oostbloklanden - die daar in erbarmelijke omstandigheden gekweekt worden - worden tegengegaan.

Gisteren overhandigden afgevaardigden van dierenorganisaties en asielen 133 390 handtekeningen voor het verbod op de verkoop van honden en katten in winkels aan kamerleden van verschillende meerderheids- en oppositiepartijen. Een bewijs dat er een groot draagvlak is voor het verbod.

Jean-Marc Montegnies (Animaux en Péril), Magda De Meyer (Sp.a) en Michel Vandenbosch (GAIA) zijn tevreden over het resultaat

Wat houdt de wet in?

Om impulsieve aankopen tegen te gaan mogen honden en katten vanaf 1 januari 2009 niet meer fysiek in de winkel en aanhorigheden aanwezig zijn, maar de dierenwinkel mag ze wel nog via bijvoorbeeld een catalogus verkopen. De dierenverkopers kunnen ook zelf een kwekerij opstarten of tussenpersoon zijn van een kwekerij.

Belangrijk detail: geen parallel circuit meer van niet-erkende personen. Iedereen, die honden of katten kweekt, zal over een erkenning moeten beschikken. De kwekers mogen ook dieren verkopen die ze niet zelf gekweekt hebben, maar deze moeten afkomstig zijn van erkende kwekerijen die aan alle wettelijke voorwaarden voldoen. Op die manier kan de verkoop van puppy's uit Oost-Europa waar puppy's en fokteven in verschrikkelijke omstandigheden worden gehouden, tegengegaan worden.

En ook geen verkoop op afbetaling meer. Dat laatste gaat in onmiddellijk na publicatie van de wet in het Staatsblad. Via een koninklijk besluit worden zo nodig steunmaatregelen geregeld om dierenwinkels bij te staan bij de omschakeling naar kwekerij.