Gemeente Apeldoorn

College presenteert resultaten van het onderzoek integriteit

64,5% van de Apeldoornse ambtenaren is bekend met de regels in het kader van de integriteit. Volgens 52,3% geeft het college van b. en w. het goede voorbeeld als het gaat om integriteit. 87,2% van de Apeldoornse ambtenaren vindt dat er op het gemeentehuis sprake is van een goede werksfeer. Dit zijn de meest in het oog springende resultaten van het integriteitsonderzoek dat heeft plaatsgevonden onder medewerkers van de gemeente Apeldoorn. De uitkomsten komen op hoofdlijnen overeen met het landelijke beeld. Het onderzoek is uitgevoerd door het Bureau Integriteit van de Nederlandse gemeenten (BING). Volgens het college van b. en w. is met het onderzoek een goed fundament gelegd voor een actief gemeentelijk integriteitsbeleid.

In het bestuursakkoord Apeldoorn Verandert hebben de college-partijen aangegeven initiatieven te nemen om te komen tot een actief gemeentelijk integriteitsbeleid. Daartoe is een plan van aanpak opgesteld. Het integriteitsonderzoek komt voort uit dit plan van aanpak. Aan het onderzoek hebben 787 van de 1454 ambtenaren meegedaan. Een respons van 54%. Die respons is bovengemiddeld.

Uitkomsten onderzoek

* Zoals aangegeven is 64,5 % van de ambtenaren bekend met de regels in het kader van integriteit. Denk daarbij aan de gedragscode integreteit, de klokkenluidersregeling, regels met betrekking tot internetgebruik en het declareren van onkosten, etc. Deze score is gelijk aan de resultaten bij andere gemeenten.
* Meest genoemde schendingen volgens de medewerkers: roddelen, minimale inzet, internetten, e-mailen of telefoneren voor privé-doeleinden en het aannemen van kleine geschenken. Schendingen die minder hoog scoren maar toch regelmatig genoemd worden zijn: privé actief zijn als adviseur, gebruik van organisatiemiddelen voor privé-doeleinden en het uitoefenen van druk uit college of raad om bepaalde zaken te beïnvloeden. Het tegen betaling verstrekken van vertrouwelijke informatie aan derden komt nooit voor, aldus de respondenten. De Apeldoornse uitkomsten wijken niet af van het landelijk beeld.
* Volgens 52,3% van deelnemers aan het onderzoek geeft het college van b. en w. het goede voorbeeld op het gebied van integriteit. Het managementteam volgens ruim 57,3%. Landelijk liggen deze scores iets hoger te weten 56% en 62%. Direct leidinggevenden geven volgens 78,9% van de respondenten het goede voorbeeld. Dit is iets lager dan het landelijk gemiddelde van 80,3%.
* De persoonlijke werkbeleving scoort met een gemiddelde score van 87,2% iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 86%. Het betreft zaken als goede werksfeer, waardering, het uiten van je persoonlijke mening en plezier in het werk.

Goed fundament

De onderzoekers van BING stellen vast dat Apeldoorn in de pas loopt met het landelijk beeld. Er is, volgens BING, geen noodzaak tot het treffen van acute maatregelen. Het college van b. en w. vindt dat met het onderzoek een goed fundament is gelegd voor het voorgenomen actieve integriteitsbeleid. Het college is blij met de respons. Volgens het college betekent dit dat het thema leeft én bespreekbaar is. Het college deelt de conclusie van de onderzoekers dat er geen noodzaak is om acute maatregelen te treffen. Dit laat echter onverlet, zo meent het college, dat er werk aan de winkel is. Het college hecht veel waarde aan de zuiverheid van besturen en wil in deze bestuursperiode slagen maken op dit terrein.

B. en w. willen vooral veel energie steken in de communicatie over dit onderwerp. Trefwoorden: open en transparant. Aandachtspunt voor het college is daarbij nadrukkelijk de eigen positie. Als het gaat het om voorbeeldgedrag scoort dit college immers onder het landelijke gemiddelde. Doel van b. en w. is om aan het eind van deze periode tenminste op, maar beter nog boven, het landelijk gemiddelde te zitten.

Plan van aanpak

Zoals aangegeven maakt het integreteitsonderzoek deel uit van een, eerder dit jaar, gepresenteerd plan van aanpak. Op basis van dit plan wordt een overzicht opgesteld van kwetsbare functies, komt er een training morele oordeelsvorming voor leidinggevenden en wordt de set van spelregels geactualiseerd. Bij dit laatste moet gedacht worden aan de gedragscode ambtelijke integriteit en het afleggen van de ambtseed. Ook komt er een register van nevenfuncties waarbij het register voor specifieke functies openbaar wordt gemaakt. Tenslotte komt er een protocol voor het managen van incidenten. Vertrekpunt hierbij is dat het zowel intern als extern duidelijk moet zijn dat de gemeente integriteitsregels hanteert en dat overtredingen niet worden getolereerd.

Voor het laatst bijgewerkt op: 13-4-2007 15:14