Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht

Pb 07 - 12
Nijmegen, april 2007

Dr. Maria Hopman benoemd tot hoogleraar Integratieve Fysiologie aan de Radboud Universiteit

Mevrouw dr. M.T.E. (Maria) Hopman (1963, Ottersum) is met ingang van 15 februari 2007 benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Medische Wetenschappen /UMC St Radboud met als leeropdracht Integratieve Fysiologie. Prof. Hopman zal zich richten op onderwijs en onderzoek naar fysieke activiteit en inactiviteit in relatie tot chronische ziekten en veroudering.

Maria Hopman studeerde van 1981-1988 geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en werkte daarna als onderzoeksassistent bij de afdeling fysiologie van diezelfde universiteit. In 1993 promoveerde ze op de dissertatie "Paraplegia and Exercise. A study of cardiovascular behavior during arm exercise in persons with paraplegia". Een onderzoek naar aanpassingen van hart en bloedvaten bij mensen met een dwarslaesie en de rol van inspanning hierbij. Onderbroken door werkverblijven aan Arizona State University (1993) en the University of Sydney (1995), is dr. Hopman sinds 1993 verbonden aan de afdeling fysiologie van het UMC St. Radboud. Met haar Aspasiasubsidie ontwikkelde ze nieuwe modellen voor inactiviteit zoals beenophanging en bedrust om verdere verdieping mogelijk te maken in de mechanismen die een rol spelen in de relatie inactiviteit en chronische ziekten en de reversibiliteit ervan door fysieke training.

Dr. Hopman is mede-initiator van het Expertcentrum Metabool Syndroom dat is gericht op het signaleren van risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes. De oorzaken van het Metabool Syndroom zijn gelegen in en inactieve leefstijl en slechte eetgewoonten en het syndroom wordt nu al de kwaal van de 21ste eeuw genoemd en leidt versneld tot diabetes en hart en vaatziekten. Prof. Hopman zal dit onderzoek verder vorm gaan geven over de hele breedte van de integratieve fysiologie, van humaan in vivo tot genniveau. Onderzoeksresultaten zullen bijdragen aan een betere preventie van chronische ziekten en inzicht in de mechanismen die eraan ten grondslag liggen.

Noot voor de pers:

Contact: afd. communicatie, tel. (024) 361 6000, info@communicatie.ru.nl