Voedingcentrum


Is melk met meer onverzadigd vet gezonder?

13 april 2007

Campina stelt dat Campina-melk twintig procent meer onverzadigd vet bevat dan eerst. Dat zou de melk gezonder maken. Het Voedingscentrum zet hier een vraagteken bij.

Op de site van Campina staat: âVanaf nu is Campina-melk nog natuurlijker en gezonder dan je al gewend was. De boeren van Campina hebben ervoor gezorgd dat de melk 20% meer onverzadigde vetten bevat. En dat is beter voor jou.â Is dat zo?

Minder verzadigd vet
Melk levert veel waardevolle voedingsstoffen. In principe is dus alle melk gezond. Wel zit er verzadigd vet in, wat slecht is voor hart- en bloedvaten. Volle melk bevat meer verzadigd vet dan halfvolle melk. Magere melk bevat het minste verzadigd vet. De hoeveelheid calcium is in alle melk ongeveer gelijk. Met het oog op de gezondheid is magere melk daarom de beste keus.

In tegenstelling tot verzadigd vet is onverzadigd vet juist gezond. Dat wil niet zeggen dat melk met meer onverzadigd vet per definitie gezonder is. Belangrijk is ook het totale vetgehalte. Als verzadigd vet plaats heeft gemaakt voor onverzadigd vet, dan is dat gunstig. Is het totale vetgehalte ook gestegen, dan bevat de melk ook meer verzadigd vet. Dat is weer ongunstig. Hoe dat bij de melk van Campina zit, is niet duidelijk. Of de melk gezonder is dan voorheen, is dus moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk is het verschil klein.

'Groene' melk
Natuurlijk kunnen er andere redenen zijn om voor Campina te kiezen. Zo garandeert Campina dat de koeien van het voorjaar tot het najaar in de wei lopen. Ook zorgt Campina ervoor dat er alleen âgroeneâ soja in het veevoer zit. Dat wil zeggen dat er geen tropisch regenwoud voor is gekapt.