Interuniversitair vak Technologie & Management van start

13.04.2007 / 12:50 / Rubriek: Informatief / Organisatie: Rsm erasmus university

Rsm erasmus university

Interuniversitair vak Technologie & Management van start

ROTTERDAM en DELFT, Nederland, April 13 /PRNewswire/ -- RSM Erasmus University en de Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft starten vandaag een gezamenlijke serie colleges en workshops voor eerstejaarsstudenten over het onderwerp "Technologie en Management". De bedoeling is de studenten al in een zeer vroeg stadium concreet te confronteren met zowel technologie als management, en hen kennis te laten maken met "andersdenkenden" met andere verantwoordelijkheden binnen een organisatie.

Dit stuk van de bedrijfskunde- en natuurwetenschappenopleiding is zonder meer vernieuwend te noemen. Ten eerste is er een interuniversitaire maar vooral ook interdisciplinaire samenwerking tussen RSM en TUD studenten. Ten tweede is het onderwijs kleinschalig gemaakt. Ongeveer 650 studenten worden ingedeeld in 24 "technology departments" met elk vier gemengde teams van zeven studenten die moeten samenwerken om te komen tot een strategisch advies over technologie voor een bedrijf. Elk department behandelt één technologisch onderwerp, waarvan de bedrijfsmatige waarde en technologische impact voor het bedrijf moet worden geanalyseerd en gepresenteerd.

Uiteindelijk moet dit leiden tot managers die beter begrijpen wat technologie inhoudt en tot technologen die beter begrijpen wat management inhoudt. De verschillende functies binnen een organisatie raken zo beter op elkaar ingespeeld, wat zal leiden tot een grotere efficiëntie.

Initiatiefnemer Jan Dul, Professor of Technology and Human Factors binnen de vakgroep Management of Technology and Innovation van RSM Erasmus University, is verheugd nu hiermee van start te kunnen gaan. "We denken onze studenten een waardevolle aanvulling op hun managementopleiding aan te kunnen bieden. Immers, al doende leert men en krijgt men inzicht in andere aspecten van de bedrijfsvoering. We beogen niet zozeer cognitieve kennis over technologie over te dragen aan de studenten als wel een open en kritische attitude te kweken over de waarde en mogelijkheden van technologie voor bedrijven door middel van verkenning, samenwerking en workshops. Bovendien is dit een uitstekend voorbeeld van aanpak van massaliteit in het hoger onderwijs."

Medeinitiatiefnemer Joep van Hasselt, coördinerend docent voor de maatschappij-vakken ondernemen met techniek, maatschappelijk verantwoord ondernemen en ethiek aan de Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft, stelt dat dit deel van de opleiding een extra raam op de wereld biedt. "Onze studenten waren uiteraard al bezig met techniek en technologische innovatie, maar dankzij deze nieuwe, structurele aanpak wordt er nu nog meer de nadruk gelegd op de bruikbaarheid van technologie voor de maatschappij. Het vak biedt ook concrete mogelijkheden voor het creëren van begrip tussen de management-wereld en de ingenieurs-wereld en het beter leren communiceren met elkaar."

Over de RSM Erasmus University: RSM Erasmus University is een internationaal hoog aangeschreven business school, waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van leiders in wereldwijde, duurzame bedrijfsomgevingen. Met betrekking tot het aantal studenten en het aantal onderzoekers is het een van de grootste bedrijfskundige opleidingen ter wereld, waar een brede waaier aan BaMa programma's (Bachelor-Master) en 'executive education' (MBA) programma's wordt gegeven. www.rsm.nl

De TU Delft is een veelzijdige en maatschappelijk georiënteerde universiteit die onderwijs wil aanbieden en onderzoek wil doen van een internationaal erkend excellent niveau op het gebied van de technische wetenschappen. Onderwijs, onderzoek en ontwerpen zijn nauw verweven met het perspectief op de maatschappelijke toepasbaarheid. De TU Delft werkt aan het ontwikkelen van technologie voor volgende generaties vanuit de kernwaarden duurzaamheid, veiligheid en het versterken van de economische vitaliteit.

Contact:

Voor nadere informatie over de RSM Erasmus University, TU Delft of over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marianne Schouten, Media & Public Relations Manager voor de RSM Erasmus University, op +31-10-408-2877 of per e-mail op mschouten@rsm.nl; of met Karen Collet, Woordvoerder voor de TU Delft, tel +31-15-15-278-5408 of per e-mail op k.collet@tudelft.nl