Eigen Huis bouwkundigen helpen woningkoper

13.04.2007 / 13:58 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging eigen huis

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis bouwkundigen helpen koper van nieuwbouw- of bestaande woning

Amersfoort, 13 april 2007

Jaarlijks keurt Eigen Huis Bouwkundig Advies ruim 35.000 nieuwbouw- en bestaande woningen. De keuringen worden uitgevoerd door een gecertificeerde bouwkundige in opdracht van de koper van een nieuwbouwwoning of de huizenzoeker die de aankoop van een bestaande woning serieus overweegt.

Een opleveringskeuring van een nieuwbouwwoning is een belangrijk houvast voor de kopers. Zij hebben recht op een huis dat door de bouwer zonder gebreken wordt opgeleverd. Voor kopers van bestaande woningen geeft een aankoopkeuring belangrijke informatie over de bouwkundige staat van het huis en over de kosten van noodzakelijke herstel door achterstalling onderhoud. Daarnaast hoort de aanstaande eigenaar van de bouwkundige welke onderhoudskosten hem de eerstkomende jaren te wachten staan. Voor heel veel huizenkopers is de uitslag van de aankoopkeuring reden om stevig te onderhandelen over de koopprijs, die daardoor vaak veel lager kan uitvallen dan de oorspronkelijke vraagprijs. Ook komt het voor dat de aankoopkeuring zulke ernstige gebreken aan het licht brengt dat de huizenzoeker afziet van de koop en zich daarmee een forse financiële tegenvaller of zelfs miskoop bespaart.

De 120 zelfstandige bouwkundigen die de bouwkundige keuringen van Vereniging Eigen Huis uitvoeren zijn allemaal persoonlijk gecertificeerd. Ruim 676.000 leden van de vereniging hebben hierdoor de zekerheid dat hun keuring volgens strikte kwaliteitsnormen wordt uitgevoerd en wordt gecontroleerd. Daarnaast geven leden van de vereniging hun eigen oordeel over de kwaliteit van de verrichte keuring. Dit oordeel telt mee bij het verlengen of intrekken van het persoonlijke certificaat dat iedere bouwkundige van Vereniging Eigen Huis heeft.


Noot voor de redactie,