Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060712240

Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over een expositie van kippen in het Centraal Museum in Utrecht. (Ingezonden 12 april 2007)


1
Kent u de tentoonstelling `Genesis', gehouden in het Centraal Museum in Utrecht, waarbij een project te zien is van twintig levende kippen die gehouden worden in het kader van een door een kunstenaar opgezet fokprogramma? 1)


2
Deelt u de mening dat bij het gebruik van levende dieren het doel kritisch moet worden beoordeeld en afgewogen tegen de consequenties voor het dier? Zo ja, deelt u de mening dat het doel van een expositie als bovengenoemd opweegt tegen de consequenties voor de kippen die gedurende vier maanden in het museum gehouden zullen worden? Zo neen, waarom niet?


3
Bent u bereid een toetsingskader te ontwikkelen op basis waarvan kan worden bepaald of het verantwoord is om levende dieren in te zetten voor amusementsdoeleinden? Zo ja, op welke manier zou u dit willen vormgeven? Zo neen, waarom niet?


4
Bent u in dit kader bereid artikel 65 van de Gezondheids- en welzijnswet voor Dieren verder in te vullen en in werking te laten treden?


5
Acht u het ethisch verantwoord om verschillende kippenrassen met elkaar te kruisen in het kader van een artistiek project? Zo ja, kunt u uitleggen waarom? Zo neen, bent u bereid hiertegen maatregelen te treffen?


1) www.centraalmuseum.nl