EXTRA Persbericht Stad Utrecht, 14.20 uur

Utrecht, 13-04-2007

Politie zet matrixbord in voor veilig uitgaan

De politie zet met ingang van dit weekend in het centrum van Utrecht een matrixbord in ter bevordering van de veiligheid in het uitgaansgebied. Hierop staat te lezen Uitgaan in Utrecht? Let op! U bent in beeld.

Hiermee wordt het uitgaanspubliek erop geattendeerd dat er cameratoezicht is in de binnenstad. De tekst over het cameratoezicht wordt afgewisseld met enkele andere waarschuwingsteksten, zoals Wildplassen? 75 euro, Openbare dronkenschap? 75 euro en Baldadigheid? 130 euro.

Het matrixbord wordt tijdens stapavonden (donderdag, vrijdag en zaterdag) geplaatst op het Neude. Als speciale promotieactie worden vrijdagavond 13 maart in de binnenstad weer sleutelhangers met een lampje uitgedeeld, met daarop de tekst U bent in beeld.

De politie hoopt dat de waarschuwing voor cameratoezicht een preventieve werking heeft. Als hulpmiddel bij ordehandhaving en opsporing heeft cameratoezicht zijn nut inmiddels bewezen. Het initiatief is een samenwerkingsproject met de gemeente.

De politie van het district Paardenveld richt zich al langer op geweldsincidenten in het centrum van Utrecht. Daarbij heeft uitgaansgeweld voorrang. De laatste twee jaar is daartoe meer samengewerkt door politie, gemeente en justitie. Zo zijn met het Veiligheidshuis afspraken gemaakt over de aanpak van geweldplegers die in herhaling vallen.