Persberichten stad Utrecht, 10.05 uur

Utrecht, 13-04-2007

Verkeerscontroles

UTRECHT In het politiedistrict Utrecht zuid i.o. werden op donderdag 12 april op meerdere plaatsen verkeerscontroles gehouden.

Bij een snelheidscontrole op de Brennerbaan en de Maliesingel werden 52 automobilisten bekeurd omdat zij te hard reden. Op de Maliebaan werd de topper geregistreerd: 101 km/u.

Bij een roodlichtcontrole op de Nachtegaalstraat / Maliesingel /Maliebaan / Burgemeester Reigerstraat gingen 79 weggebruikers op de bon.

Op de Tolsteegsingel werden acht verkeersdeelnemers bekeurd omdat zij in strijd met de verplichte rijrichting reden.

Op de Europalaan werden bij een bromfietscontrole 42 brom- en snorfietsen aan een kritische controle onderworpen. Negentien bestuurders hadden alles in orde. Voor de overigen werden in totaal 32 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere: verkeersovertreding (6), gladde band (4), geen helm (4), onverzekerd (2) en ondeugdelijke rem (2).

Busbaanrijder onder invloed

UTRECHT Een automobilist trok in de vroege ochtend van vrijdag 13 april de aandacht door gebruik te maken van de busbaan.

Rond 04.50 uur zagen politiemensen een automobilist over de busbaan van de Potterstraat rijden. Zij gingen achter hem aan en zagen dat hij linksaf tegen het verkeer in de Voorstraat inreed en vervolgens de Kleine Slachtstraat. Daar werd hij staande gehouden.

De automobilist, een 23-jarige Nijmegenaar, bleek te veel alcohol te hebben ingenomen en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 630 ug/l, ruim zeven keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd. Ook voor het over de busbaan rijden kreeg hij een bekeuring.

Woningsnelkraak mislukt

UTRECHT Een bewoner was in de vroege nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 april sneller dan een woningsnelkraker.

Rond 00.30 uur bevond een 55-jarige Utrechter zich in de woonkamer van zijn woning aan de Boisotstraat. Plotseling hoorde hij een harde klap en zag dat enkele armen zijn lcd-scherm van de muur pakte en door het vernielde raam naar buiten wilde trekken. De bewoner sprong op, pakte het lcd-scherm en trok het met kracht terug. Vervolgens hoorde hij een scooter wegrijden en zag dat de ruit was ingegooid met een tegel. De televisie bleef heel, de vitrage van de woning raakte beschadigd.

Een getuige die wakker was geworden van de klap, zag een jongen met een scooter op de Boisotstraat staan. Vervolgens zag hij dat een jongen vanaf de woning waar de snelkraak was gepleegd, naar de scooter toe rende en achterop sprong, waarna het tweetal er vandoor ging.

Signalementen:


- Bestuurder: Licht getinte jongeman van 21 25 jaar, 1.65 1.75 meter, corpulent postuur en bol gezicht. Hij droeg een donkere jas met capuchon en een blauwe spijkerbroek.


- Passagier: Licht getinte jongeman, 1.60 1.70 meter, smal postuur, rond gezicht en kort (gemillimeterd) zwart haar. Ook hij droeg een donkere jas en een blauwe spijkerbroek.

Getuigen van de woningsnelkraak of mensen die menen de verdachte(n) te (her)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht zuid i.o. op telefoonnummer 0900-8844.

Automobilist met slok op komt niet ver

UTRECHT In de vroege ochtend van vrijdag 13 april wist een automobilist slechts enkele meters af te leggen voordat hij tegen de lamp liep.

Rond 03.10 uur reden agenten over de Ondiep-zuidzijde en zagen dat een automobilist achteruit een parkeervak uitreed. Zij gaven de bestuurder, een 27-jarige Groninger, een stopteken. Bij de blaastest blies hij een F (fail), hetgeen betekent dat hij beduidend te veel alcoholische drank had genuttigd. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 795 ug/l, meer dan 3,5 keer het wettelijk maximum van 220 ug/l. Tegen de Groninger is proces-verbaal opgemaakt en hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Fietsverlichtingscontrole

UTRECHT Bij een fietsverlichtingscontrole op donderdagavond 12 april werd op de Van Sijpesteijnkade een dertigtal bekeuringen uitgeschreven.

Straatroof

UTRECHT Een 28-jarige Utrechtse werd aan het begin van de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 april het slachtoffer van een straatroof.

Rond 00.15 uur liep de Utrechtse over de Tafelbergdreef en passeerde twee mannen. Plotseling voelde zij dat aan haar tas werd getrokken. Zij hield de tas vast, waardoor een worsteling ontstond. Het slachtoffer kreeg daarbij meerdere trappen en zag zich genoodzaakt haar verzet op te geven. Vervolgens gingen de verdachten er met haar tas vandoor.

Beide verdachten hadden hetzelfde signalement: donker getint, 18 20 jaar, 1.80 1.90 meter, slank postuur, zwart kort krullend haar. De éne droeg een donkere jas en de andere een lichte.

Getuigen van de straatroof of mensen die menen de verdachte(n) te (her)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht noord op telefoonnummer 0900-8844.

Slachtoffer overval verdedigt zich

UTRECHT Op donderdagavond 12 april werd een gewapende overval gepleegd op een horecagelegenheid aan de Van Eysingalaan.

Rond 23.00 uur kwamen twee verdachten de gelegenheid binnen. Zij bedreigden de eigenaar met een wapen. Die pakte het wapen dat hij het meest voor handen had: heet frituurvet. Hij gooide heet frituurvet naar de overvallers. Die kozen eieren voor hun geld en gingen ervandoor.

Na de melding van de overval werd direct door meerdere politie-eenheden in de omgeving naar de verdachten uitgekeken. Op de Admiraal Helfrichlaan zagen agenten twee jongemannen lopen die aan het signalement voldeden. Het tweetal, 23 en 25 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, werd aangehouden. Uit onderzoek kwam naar voren dat dit niet de gezochte verdachten waren. De 23-jarige man werd in vrijheid gesteld. De 25-jarige man had nog een boete van 110,- openstaan, dan wel één dag vervangende hechtenis. Daar hij die niet kon betalen, moet hij de dag uitzitten.

Daar de verdachten mogelijk gewond zouden zijn geraakt door het hete frituurvet, werd een onderzoek in omliggende ziekenhuizen ingesteld. Het was raak in het Oudenrijnziekenhuis: daar werd een 16-jarige jongen uit Utrecht aangetroffen. Hij had brandwonden op zijn lichaam en frituurvet op zijn kleding. Hij werd aangehouden en na behandeling naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Hij zal voor zijn verwondingen nog verder in het ziekenhuis moeten worden behandeld.

De politie zet het onderzoek naar de overval voort.

Motoragent bijna onderuit

UTRECHT Een scooterbestuurder probeerde op donderdagmiddag 12 april aan een achtervolgende motoragent te ontkomen.

Rond 15.35 uur zag een motoragent een jongen op een scooter over de Beneluxlaan rijden. Omdat de jongen kennelijk schrok bij het zien van de motoragent, besloot de agent hem te controleren. Hij ging in de fietstunnel naast de jongen rijden en zei hem te stoppen. De jongen schopte hard tegen het voorkant van de motor, waardoor de agent bijna onderuit ging. Vervolgens ontstond een achtervolging. Daarbij reed de verdachte bijna een oudere dame en twee meisjes aan. Op de Stanleylaan botste de verdachte tegen een geparkeerde auto, wilde vervolgens een brandgang inrijden, maar botste tegen een muur en kwam ten val. Vervolgens rende hij weg.

De motoragent stopte bij de bromscooter. Om te voorkomen dat de toegestroomde jeugd er met de scooter vandoor ging, bleef hij daarbij staan. Hij verzocht andere politie-eenheden ter plaatse. De scooter werd in beslag genomen.

Middels onderzoek wist de politie de identiteit van de verdachte te achterhalen: het betrof een 17-jarige jongen uit Utrecht. Hij werd in zijn ouderlijke woning aangehouden. De motoragent deed aangifte van poging tot doodslag c.q. poging tot zware mishandeling. De verdachte is in de loop van de avond in verzekering gesteld.