Gemeente Spijkenisse


Resultaat hercontrole stofneerslag

13 april 2007

Op woensdag 11 april heeft de Milieu Ongevallendienst (MOD) op verschillende plaatsen in het door witstof vervuilde gebied nametingen verricht. Er zijn monsters in de wijken genomen om te onderzoeken of de schoonmaakacties voldoende effect hebben gehad. Geconcludeerd is dat de witstof op de schoongemaakte plaatsen afdoende verwijderd is. Er waren geen bestanddelen van de katalysatorstof meer aantoonbaar.

Kinderen kunnen dus gewoon buitenspelen. Openbare kinderspeelplaatsen en speeltoestellen zijn schoongemaakt en het zand in zandbakken is vervangen.

Met dit droge weer bestaat er een kleine kans dat de stof toch nog op andere plaatsen wordt aangetroffen. Voor deze plekken die niet door de gemeente of de bewoners zelf zijn schoongemaakt, geldt daarom nog steeds het advies dat vorige week aan alle inwoners van Spijkenisse en Bernisse is gegeven:

* Als u nog ergens witstof aantreft kunt u dit afspoelen met veel water

* Indien er duidelijk sprake is van contact met het stof dienen de normale persoonlijke hygiëne maatregelen in acht worden genomen. Dus handen, huid, haren en kleding wassen na mogelijk contact met de witstof.

* Groente uit eigen (moes)tuin mogen gewoon gegeten worden, maar moeten wel goed worden gewassen.

Na de eerstvolgende regenbui zijn deze maatregelen niet meer van toepassing.

Indien burgers resterende vragen hebben over blootstelling aan de witte poeder in relatie tot de gezondheid, kunnen zij contact opnemen met de GGD Zuidhollandse Eilanden, tel: (0181) 652 440.