Provincie Groningen

Kunstwerk bij Sluis Gaarkeuken onthuld 13 april 2007

Vanmiddag heeft gedeputeerde Hans Gerritsen bij de sluis Gaarkeuken het vierde kunstwerk in de rij van twaalf kunstwerken die in de periode 2006 en 2007 verrijzen langs de gehele vaarweg Lemmer-Delfzijl onthuld. Het kunstwerk maakt deel uit van het kunstproject Woordenstroom. In het kader van dit kunstproject zijn langs de vaarweg al eerder drie kunstwerken geplaatst en onthuld, namelijk op de oude Oosterbrug in de stad Groningen, in Lemmer (zeesluis) en die bij de veerpont in Sûwald.

Het kunstwerk bij de sluis Gaarkeuken (bij Grijpskerk) is ontworpen door de gebroeders Jan en Willem van Toorn. Het is een lichtkrant in de vorm van een videodisplay dat is ingebouwd in een betonnen bank op de kademuur. Op het scherm is een film te zien van teksten (gedichten) en beelden over het omringende land. De tekst van Willem van Toorn richt zich tot het 'varensvolk' dat, wachtend in de sluis, dichtregels langs ziet gaan over de sluis en de cultuurgeschiedenis van het gebied. Tussen de teksten zijn beelden te zien: uitsneden van topografische kaarten van het gebied.

Bankje Gaarkeuken

De aanleiding van dit grote kunstproject, genaamd 'Woordenstroom' zijn de verbeteringswerken op de vaarweg Lemmer-Delfzijl. Het Prinses Margrietkanaal, het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal zullen verbreed en verdiept worden en de doorvaarhoogte van de bruggen zal ook aangepast worden op zwaardere scheepvaart. De vaarweg is een belangrijke schakel in het Europese vaarwegnet. De provincies Groningen en Fryslân zijn opdrachtgever van dit kunstproject.

13 april 2007