Gemeente Tilburg

13-4-2007
Hoge Raad verwerpt beroep onteigening Pieter Vreedeplein Gemeente en Bouwfonds MAB Ontwikkeling blij met uitspraak

De Hoge Raad der Nederlanden heeft vandaag (13 april) het cassatieberoep verworpen dat de eigenaresse van de voormalige koopjeshal op het Pieter Vreedeplein had aangespannen tegen de gemeente Tilburg. Het gaat om een perceel midden in het bouwplan Pieter Vreedeplein, een gezamenlijke ontwikkeling van de gemeente Tilburg en Bouwfonds MAB Ontwikkeling.

Wethouder Hans Janssen (economie), reageert namens de gemeente Tilburg: Een langdurig juridisch traject is hiermee afgesloten en dat is voor iedereen een overwinning. Ik hoop dat het boek nu dan eindelijk dicht is, zowel voor de gemeente, maar ook voor de indienster. We richten ons nu volledig op een mooie toekomst voor het Pieter waar veel Tilburgers lang op gewacht hebben. Binnen een jaar is het helemaal voltooid.

De gemeente en de eigenaresse kwamen eerder niet tot minnelijke overeenstemming over aankoop van het pand voor het project Pieter Vreedeplein. Hierop vroeg de gemeente om vervroegde onteigening van het pand bij de Rechtbank in Breda. Deze vordering is op 7 juni 2006 door de Rechtbank toegewezen. Het vonnis werd echter niet onherroepelijk omdat de eigenaresse tegen dit vonnis beroep aantekende. Dat beroep is met het nu uitgesproken Arrest van de Hoge Raad verworpen.

Overigens kon de gemeente al sinds september 2006 vooruit met de bouw op het perceel. De rechtbank in Breda had in kort geding toestemming gegeven tot vervroegde ingebruikname. Met het arrest kan de eigendom nu ook formeel overgeschreven worden op naam van de gemeente.

De Rechtbank in Breda doet later nog een uitspraak over de uiteindelijke schadeloosstelling. Het advies daarover van de rechtbankdeskundigen is al beschikbaar. De uitspraak over de schadeloosstelling wordt aan het einde van het jaar verwacht.