Gemeente Helden

Iedereen kan sporten in Helden!

Als je kampt met een handicap of beperking is het soms lastig om een vereniging of organisatie te vinden waar je lekker kunt sporten. Om deze situatie te verbeteren, heeft de gemeente Helden zich aangesloten bij het regionaal project Iedereen kan Sporten en spant zich in om mensen met een beperking te stimuleren om te gaan sporten. Dat betekent bijvoorbeeld dat het vervoer naar aangepaste accommodaties beter geregeld wordt, maar ook dat er meer verenigingen en groepen komen waar ook deze speciale doelgroep terecht.

Het project Iedereen kan Sporten is begin dit jaar gestart en wil zoveel mogelijk faciliteiten scheppen, zodat ook mensen met een beperking een leuke en passende sport- of beweegactiviteiten kunnen kiezen. Naast Helden nemen er nog 8 gemeenten deel aan het samenwerkingsverband (Arcen en Velden, Beesel, Horst aan de Maas, Maasbree, Meerlo-Wanssum, Sevenum, Venlo en Venray). Zo is in de regio al gewerkt aan hockey en volleybal voor verstandelijk gehandicapten en zijn er al diverse dansgroepen opgezet. kan.

Vervoer
Ook zet het project Iedereen kan Sporten zich in om het vervoer te verbeteren. Niet alle activiteiten en initiatieven zullen in alle gemeenten georganiseerd worden. Daarom is het belangrijk dat de mensen die willen meedoen, naar de activiteiten worden gebracht. Vandaar dat er naar wordt gestreefd om het vervoer van en naar het sporten beter te organiseren. Maar om toch zoveel mogelijk activiteiten dichtbij huis te krijgen, worden sportverenigingen ook ondersteund wanneer ze een speciaal aanbod willen opzetten.

Regionale consulent
Om alle plannen binnen Iedereen kan Sporten ook uit te kunnen voeren, is er een regionale consulent aangesteld. Deze wordt voor een deel betaald vanuit een subsidie van de Provincie Limburg, maar ook door de deelnemende gemeenten. Zie voor meer informatie hierover: zie de website www.iedereenkansporten.nl . De consulent ondersteunt verenigingen bij het passend maken van het sportaanbod. Hij treedt ook in overleg met het speciaal onderwijs en een groot aantal zorginstellingen om beweegactiviteiten te stimuleren.

Regionale Demo Doe Dag!

Iedereen kan met eigen ogen zien welke sporten je allemaal kunt beoefenen en dat een handicap je niet altijd hoeft te beperken. Op zaterdag 14 april 2007 wordt er een grootse regionale Demo Doe Dag georganiseerd bij La Vita Sana en MEE aan de Drie Decembersingel in Venlo-Blerick. De aanvang is 10.00 uur en de toegang is gratis. Er zijn allerlei demonstraties en proeflessen waar de bezoekers zelf aan deel kunnen nemen. Olympisch medaillewinnaar en topzwemmer Mark Veens is ook op de Demo Doe Dag aanwezig en zal om 16.00 uur een zwemclinic verzorgen in zwembad de Wisselslag in Blerick. Ook is er een grote informatiemarkt waar de doelgroepen allerlei informatie kan krijgen over vrijetijdsinvulling. Er is ook gezorgd voor een Snoezelruimte. Om 17.00 uur is het einde van de Demo Doe dag.

3-4-2007 12:51