Gemeente Utrecht

Rechter staat onmiddellijke invoering nieuw rooster Brandweer Utrecht niet toe

Vandaag heeft de rechter uitspraak gedaan in het kort geding dat de gemeente Utrecht had aangespannen tegen de Ondernemingsraad van de brandweer. De rechter komt niet tegemoet aan het verzoek van de gemeente om onmiddellijk een nieuw rooster in te voeren waarmee de brandweer in een vier ploegendienst gaat werken. Daarop heeft de gemeente besloten dat het noodrooster van kracht blijft, totdat een definitieve uitspraak wordt gedaan in de inmiddels gestarte bodemprocedure.

De gemeente is teleurgesteld dat daardoor nog steeds geen duidelijkheid ontstaat over de toekomstige roosters van de brandweer binnen de bepalingen van het Arbeidstijdenbesluit. Om de brandweerzorg op peil te houden blijft het noodrooster van kracht en zijn met brandweermedewerkers afspraken gemaakt over verminderde verlofopname. De gemeente is de brandweermedewerkers hiervoor zeer erkentelijk. Ook afspraken over ondersteuning door vrijwilligers en korpsen uit de regio blijven van kracht.

Uitspraak
De voorzieningenrechter is van oordeel dat de gemeente onvoldoende heeft aangetoond dat voortzetting van het huidige noodrooster - direct of op korte termijn - tot een risico van vermindering van het veiligheidsniveau leidt. Er is volgens de rechter geen dringende reden om nu tot invoering van het nieuwe rooster over te gaan, de rechter is van oordeel dat de gemeente het oordeel van de kantonrechter in de bodemprocedure moet afwachten.

De uitspraak betreft een voorlopige maatregel. Om tot een definitieve oplossing te komen is inmiddels een bodemprocedure gestart bij de bedrijfscommissie (in het kader van de wet op de ondernemingsraden) en, indien nodig, aansluitend bij de kantonrechter.



Gemeente Utrecht