Nieuw-Vlaamse Alliantie


Rapporteur Bourgeois wijst Europese Commissie op rol regionale overheden in verbetering Europees onderwijsstelsel (13/04/07)

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois onderschrijft de visie van de Europese Commissie om lidstaten vrij te laten bij de bepaling van de onderwijsnormen, maar pleit ervoor vrijwillige coördinatie tussen Europese lidstaten wel mogelijk te maken. Dat staat in het advies van het Comité van de Regios (CvdR) aan de Europese Commissie over het Europees Kwalificatieraamwerk voor Levenslang Leren. Bourgeois is lid van het CvdR en werd aangesteld als rapporteur over het Europese onderwijsdossier. Hij bereidde het advies van het CvdR voor en overhandigde het deze namiddag om 15u00 in Hotel Errera officieel aan Europees Commissaris voor Onderwijs en Onderzoek Jan Figel.

De Europese Commissie bracht vorig jaar een ontwerp uit voor een overkoepelend Europees Raamwerk van (leer)kwalificaties voor onderwijs en vorming. Dat moet leiden tot een soort Europees referentiekader waarnaar de lidstaten hun eigen kwalificatienormen kunnen relateren. Het legt dus zelf geen normen op, maar moet als leessleutel de internationale leesbaarheid en erkenning van nationale en regionale kwalificatiestructuren bevorderen. De Commissie kwam ook met een mededeling over doelmatigheid en rechtvaardigheid in de Europese onderwijs- en opleidingsstelstels.

Wat betreft deze mededeling stelt Bourgeois rapport dat de Europese Unie de belangrijke rol van lokale en regionale overheden in het onderwijssysteem moet erkennen, met name wat voorschools onderwijs en gerichte programma"s voor kinderen op heel jonge leeftijd betreft. De Europese Commissie is volgens de minister terecht van mening dat voorschools onderwijs en programma"s voor heel jonge kinderen in het proces van levenslang leren het meeste rendement opleveren. Maar daarvoor zijn vaak lokale en regionale overheden bevoegd. Hij betreurt dan ook dat in de tekst van de Commissie bijzonder weinig aandacht wordt besteed aan die overheden.

Ook om de financiering van kwaliteitsvol onderwijs en onderzoek in de toekomst te kunnen blijven verzekeren, is volgens Bourgeois de betrokkenheid van de lokale en regionale overheden een must. Hij verwijst daarbij naar de mogelijkheid van het doelmatig gebruik van de Europese structuurfondsen via deze overheden, ondermeer voor de modernisering van hogeronderwijssystemen.

Wat betreft het Europees Kwalificatieraamwerk voor het onderwijs, bevestigt Bourgeois rapport dat het zowel voor een betere internationale vergelijkbaarheid als toegenomen mobiliteit binnen de Europese Unie moet zorgen. Maar het blijft essentieel dat de kwalificatiekaders op nationaal en regionaal niveau worden ontwikkeld. In de lidstaten moeten dan ook de bevoegde autoriteiten voor de hervormingen verantwoordelijk blijven. Toch ziet Bourgeois voordelen in enige coördinatie op Europees niveau. Europese samenwerking kan immers leiden tot meer coherentie, waar iedereen beter van wordt.

Omdat heel wat Europese wetgeving een rechtstreekse impact heeft op het beleid van lokale en regionale overheden in de lidstaten, werd in 1994 het Comité van de Regios opgericht. Met 344 leden vertegenwoordigt het deze lokale en regionale overheden en adviseert de Europese Commissie en de Raad over een brede waaien van beleidsterreinen. Nu dus ook over het onderwijsdossier.

Auteur:
Vlaams minister van Buitenlands Beleid
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02 552 70 08
E-post: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be
Url: www.ministergeertbourgeois.be