Gedrag arts respectloos en beschamend


Huisarts vraagt om aandacht

ZWOLLE, 20070413 -- Op vrijdag 13 april 2007 dient bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Zwolle om 15.30 uur een bijzondere medische tuchtzaak tegen een huisarts.

Door zijn buitengewoon respectloos gedrag naar een patiënt en naar het tuchtcollege toe, en omwille van het toevoegen van schade aan de medische stand, vraagt een huisarts om aandacht voor de tegen hem ingediende klacht. Met zijn gedrag maakt de medicus minimaal duidelijk dat er iets met hem aan de hand is. Het is echter zeer de vraag of het signaal dat de arts door zijn gedrag uitzond, heeft mogen leiden tot het moeten ondergaan van een psychologisch en/of psychiatrisch onderzoek.

Op de website van het regionaal tuchtcollege wordt de zaak op de navolgende wijze, kort samengevat, aangekondigd: "Klagers hebben zich tot verweerder, niet zijnde hun eigen huisarts, gewend voor een keuring in verband met een aan een hypotheek gekoppelde levensverzekering. De klacht houdt in dat verweerder ondanks herhaaldelijk aandringen niet de keuringsgegevens heeft opgestuurd, waardoor zij in grote problemen zijn gekomen met betrekking tot de af te sluiten hypotheek en de overdracht van de door hen gekochte woning. Uiteindelijk is de keuring met spoed elders uitgevoerd.

De aangeklaagde huisarts heeft niets van zich laten horen. Op verzoek van het Tuchtcollege heeft de Inspecteur voor de Gezondheidszorg onderzoek gedaan en gerapporteerd. De verwachting was dat de aangeklaagde huisarts daarna wel verweer zou voeren, maar dat heeft hij wederom niet gedaan."

Onze hoop is erop gericht dat het tuchtcollege zelf een klachtpunt aan het klaagschrift van klagers zal toevoegen en aan de huisarts ook een maatregel zal opleggen omwille van het vertonen van respectloos gedrag naar alle partijen toe en omwille van het beschadigen van zijn eigen beroepsgroep door op een dergelijk minachtende wijze met een klacht van een patiënt om te gaan.





Ingezonden persbericht