Eerste evaluatie kabinetsbeleid


Kiezer niet onverdeeld tevreden

, 20070413 -- Het kabinet-Balkenende IV is inmiddels vijftig dagen aan het werk. Tijd voor een eerste evaluatie. Onderzoeksbureau Team Vier voerde op eigen initiatief een onderzoek uit onder bijna 1.000 kiesgerechtigde Nederlanders. Daaruit blijkt dat de kiezer (nog) niet onverdeeld gelukkig is met het kabinetsbeleid.

Het vierde kabinet-Balkenende krijgt van de kiezers voor het tot op heden gevoerde beleid een 6,0. De aanhang van de regeringspartijen is vanzelfsprekend enthousiaster dan de aanhang van de oppositie. Vooral de ChristenUnie-stemmers waarderen het beleid tot nu toe (7,0). Ook degenen die op het CDA hebben gestemd zijn enthousiast (6,7). Dit geldt in mindere mate voor de PvdA-aanhang (6,3). De PVV-stemmers zijn het minst te spreken: 4,6.

Een kwart van de ondervraagde kiezers geeft aan tevreden te zijn met het tot nu toe gevoerde kabinetsbeleid (25%). Ongeveer een op de zes kiezers (16%) is ontevreden. De overige kiezers zijn neutraal of blijven het antwoord schuldig. Het kabinet heeft het electoraat nog niet echt verrast: volgens meer dan de helft van de ondervraagden presteert het kabinet conform verwachting (55%). Slechts 2% van de kiezers geeft aan dat het kabinet het boven verwachting goed doet.

Ruim twee op de vijf kiezers (44%) vinden het motto "Samen werken, samen leven" goed passen bij het beleid van het kabinet, 32% vindt van niet. Desalniettemin is men over het gekozen motto niet erg te spreken. Drie op de tien ondervraagden noemen het motto "oubollig" (30%), terwijl een op de vijf de kwalificaties "saai" en "belerend" gebruikt (resp. 22% en 21%). Een positief geluid is er ook: 28% vindt het motto van het kabinet "duidelijk".

De Nederlandse kiezers kennen gemiddeld negen van de zestien ministers van naam. Vooral de kiezers van GroenLinks zijn goed op de hoogte van de samenstelling van het kabinet: zij noemen er gemiddeld elf. De aanhang van de PVV kent precies de helft van de namen en is daarmee het minst goed op de hoogte. De bekendste namen zijn die van Balkenende (90%), Bos (88%) en Donner (84%). De rij wordt gesloten door Van Middelkoop en Koenders (beide 26%), Klink (23%) en Cramer (17%).

Web interviewing | Het veldwerk vond plaats van 29 maart tot en met 5 april 2007. | Hierbij werden 997 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd





Team Vier Marktonderzoek