Belgische Federale Overheid


13-04-2007

Ontwikkelcirkels: raden van beroep

Oprichting van 2 raden van beroep voor de openbare instellingen van de sociale zekerheid (OISZ) en de instellingen van openbaar nut (ION)

Op de Ministerraad van 1 maart 2007 werd een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd tot oprichting van een gemeenschappelijke raad van beroep voor de 15 OISZ's en een tweede voor de overige ION's die onderworpen zijn aan het koninklijk besluit van 8 januari 1973 (NGI, CDSCA, BIRB, het Planbureau, de Regie der Gebouwen, het Instituut voor Veteranen, het Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, de Pensioendienst voor de Overheidssector, het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen, de Controledienst voor de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen, de Pool der Zeelieden, het Agentschap voor de oproepen tot de hulpdiensten).

Volgens de huidige regelgeving (art. 33 quinquies van het koninklijk besluit van 8 januari 1973), wordt het beroep van ambtenaren van de ION's en van de OISZ's tegen een eerste of tweede vermelding "onvoldoende" in het kader van een evaluatiecyclus, onderzocht door hetzij een raad van beroep binnen hun instelling, hetzij een raad van beroep voor alle organisaties die onder de controlebevoegdheid van eenzelfde minister vallen.

In de sector van de OISZ's kunnen alleen de instellingen gegroepeerd worden die onder een en dezelfde minister ressorteren. Zo zou men een raad van beroep kunnen oprichten voor de 4 instellingen die afhangen van de Minister van Sociale Zaken (RIZIV, RKW, HZIV en de Hulp- en Voorzorgskas voor Zeevarenden) en een andere voor de 4 instellingen die afhangen van de Minister van Werkgelegenheid (FAO, RVA, HVW, RJV). De 7 andere instellingen zouden dan elk hun eigen raad van beroep moeten oprichten.

Daarom heeft het College van Openbare instellingen van sociale zekerheid voorgesteld om één gemeenschappelijke raad van beroep op te richten voor de 15 instellingen.

Voor de uniformiteit werd voorgesteld om een tweede raad van beroep op te richten voor de overige ION's die onderworpen zijn aan het koninklijk besluit van 8 januari 1973.

Over het ontwerp van koninklijk besluit werd onderhandeld in het Comité B op 21 maart 2007. Het ligt ter advies voor aan de Raad van State.