Vilnius, Litouwens nieuwe hoofdstad van de Avant-Garde: .....

13.04.2007 / 04:58 / Rubriek: Informatief / Organisatie: Maya stendhal gallery

Maya stendhal gallery

Vilnius, Litouwens nieuwe hoofdstad van de Avant-Garde: Nieuw kunst centrum richt zich op het werk van Jonas Mekas and George Maciunas

NEW YORK, April 13 /PRNewswire/ --

De gemeenteraad van Vilnius in Litouwen heeft op 19 februari besloten tot de oprichting van het Jonas Mekas Visual Arts Center. Het nieuwe centrum zal de collecties van de internationaal bekende avant-garde filmmaker Jonas Mekas en van George Maciunas (1931-1978), de impresario/oprichter van Fluxus, een belangrijke kunststroming in de tweede helft van de vorige eeuw, gaan tentoonstellen.

"New York City is altijd de bakermat van de avant-garde geweest en twee van de meest invloedrijke figuren daarvan kwamen uit Litouwen. De internationale weerklank die de Fluxus beweging teweeg heeft gebracht betekent een impuls voor Vilnius om het nieuwe avant-garde centrum van de wereld te worden", aldus burgemeester Arturas Zuokas.

Burgemeester Zuokas tekende hierbij aan dat Vilnius in 2009 de Europese culturele hoofdstad zal zijn en dat het Jonas Mekas Visual Arts Center de eerste stap is in de voorbereiding voor dit gedenkwaardig feit. Jonas Mekas, beroemd filmmaker en uitvinder van de zgn. dagboek cinema, heeft een collectief gedenkschrift achtergelaten, waarin leven en kunst onafscheidelijk zijn. Mekas kwam in 1949 in New York aan en werd al snel een prominent figuur in de kunstwereld. Hij richtte de Anthology Film Archives, het Film-Makers' Cooperative en het Film Culture magazine op en schreef van 1958 tot 1978 filmkritieken voor de Village Voice. Mekas' essays over de kwaliteit van intimiteit, spontaniteit en soevereine selectiviteit worden door zijn unieke, lange essays nu als gewoon beschouwd. De films focussen op vrienden en medewerkers, zoals Hans Richter en Andy Warhol en onthullen uiterst intieme portretten van hen. Mekas weet meesterlijk de kern uit duizenden uren film te halen en geeft voedsel aan interpretaties van een ervaren leven en een herinnerd leven.

Kunstenaar George Maciunas was de oprichter van de internationale Fluxus beweging in de jaren 60 van de vorige eeuw. Fluxus bewoog zich tussen de grenzen van kunst en niet-kunst door bepaalde zienswijzen op artistieke samenwerking in muziek, performance, visuele kunst en literatuur. De wortels ervan kunnen bij Marcel Duchamps "aan de andere kant van het schilderen" worden gevonden en bij John Cage's experimentele muziek. Kunstenaars proberen hun werk in het garen van de maatschappij te weven om zo de scheidslijn tussen kunst en niet-kunst, kunst en leven te doen vervagen. Fluxus' rebelse ideologie en multiculturele beginselverklaring zorgden ervoor dat het één van de meest invloedrijke filosofieën in de kunst is geworden. Louise Bourgeois, Vytautas Landsbergis, Shigeko Kubota, Ken Friedman, Jon Hendricks, Larry Miller, en Peter Moore maakten allemaal deel uit van de Fluxus beweging.

Het Jonas Mekas Visual Arts Center wordt ook een belangrijk onderzoeks- en opleidingsinstituut, waar scholieren en studenten de meeste innovatieve werken van de avant-garde filmgeschiedenis en de Fluxus kunst kunnen ervaren. Eén van de speerpunten is om een uitgebreid filmarchief te creëren, dat al het materiaal met betrekking op de avant-garde cinema bevat, alsmede een grootschalige filmbibliotheek. Er is een ambitieus aankoop programma gestart om een collectie, die Fluxus' belangrijke plaats in de kunstgeschiedenis recht doet, aan te schaffen. Het centrum voorziet ook de bouw van een Fluxus onderzoeksinstituut met middelen en programma's die een voortgaande discussie over de Fluxus kunst kan stimuleren. Door de activiteiten van het centrum zal Litouwen internationaal worden erkend als steunpilaar van de visuele kunst.

Het Jonas Mekas Visual Arts Center heeft steun verworven van curators en musea van over de hele wereld; onder zijn hen Larry Kardish van het Museum of Modern Art in New York, Jerome Sans van het Baltic Centre for Contemporary Art in London, Harry Stendhal van de Maya Stendhal Gallery in New York en Dominique Paini van het Centre Georges Pompidou in Paris.

Contact:

Kristijonas Kucinskas, Directeur van het Jonas Mekas Visual Arts Center, Konstitucijos pr. 3, 09601 Vilnius, Litouwen, Tel. +370-612-18-251, Fax. +370-5-211-23-96, info@mekas.lt