Senternovem


12-04-2007 |

Energieprestatieverbetering inzichtelijk door voorbeeldwoningen bestaande bouw

Vanaf 2008 moeten woningen op een transactiemoment (verhuur of verkoop) worden voorzien van een energiecertificaat. SenterNovem biedt van 27 hoofdtypen voorbeeldwoningen in deze nieuwe brochure met cdrom inzicht in energiebesparende maatregelen en de invloed die deze op de energie prestatie voor woningen hebben.

Inschatting

Nederland telt zo'n 6,5 miljoen bestaande woningen waarin veel energie te besparen is. Met deze brochure en cd-rom kunt u een inschatting maken van de energieprestaties en kosten en baten die verbeteringsmaatregelen in uw woningen opleveren. Deze informatie is van belang bij het formuleren van strategisch voorraadbeheer van uw corporatie of gemeente.

Kosten-batenanalyse

Door het treffen van energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van dubbelglas, zal de energie-index van de woning verbeteren. Het is goed mogelijk dat door het treffen van één of meerdere maatregelen de woning opschuift naar een beter energielabel. Naast de besparingen op energiegebruik worden ook de bijbehorende investeringskosten inzichtelijk gemaakt. Voor de meeste in de praktijk voorkomende bestaande woningen is een voorbeeldwoning beschikbaar waarbij energie label de energetische kwaliteit beschrijft.

Vier energieniveaus

De 27 voorbeeldwoningen voor de bestaande bouw zijn een prima basis om de bestaande woningvoorraad te analyseren en vormen een theoretische onderbouwing voor woningbouwcorporaties, overheden en energiebedrijven bij het neerzetten van energiebeleid. Er is een vergelijking gemaakt tussen vier energieniveaus, omdat de in de praktijk voorkomende energetische niveaus van de woningen vaak sterk uiteenlopen, afhankelijk van het bouwjaar. Door het
kiezen van representatieve voorbeeldwoningen kunt u een inschatting maken van de energieprestaties en kosten en baten die verbeteringsmaatregelen in uw eigen woningvoorraad oplevert.

Informatie

Meer informatie over het energielabel voor woningingen? www.energielabelgebouw.nl

Downloads

U kunt de brochure en de cd-rom bestellen of downloaden door het aanvraagformulier in te vullen.

Meer informatie

Richtlijnen voor invoering energieprestatiecertificaat Consument wil meer betalen voor energiezuinige woning