Syntens


---

Creativiteit cruciaal in innovatieproces

Creativiteit speelt een belangrijke rol bij succesvol innoveren. Dat creativiteit een âhotâ onderwerp is onder MKB-ondernemers, bewees de enorme belangstelling voor de bijeenkomst: âCreatieve spijs doet innoverenâ, die Syntens op 11 april jl. organiseerde bij Research & Business Campus Chemelot te Geleen.

Creatief zijn en creatief doen

Murk Peutz, Syntens Directeur Business Unit Zuid, benadrukte in zijn openingswoord dat het in het economische verkeer niet meer gaat om creatief zijn, maar vooral ook om creatief doen. âImmers, creatief zijn wordt in onze cultuur bewonderd, maar creatief doen, dat klinkt als drukmakerij. En dat is goed nieuws voor ons vandaag. Want juist de MKB ondernemer heeft de durf en het doorzettingsvermogen om door oude cultuurbarrières heen te breken. En dat is een belangrijke voorwaarde voor succesvolle innovatieâ, aldus Peutz.

Innovatiemethoden

Ruim 100 deelnemers hebben in diverse sessies kennis kunnen maken met diverse innovatiemethoden waarin creativiteit centraal staat. Enkele van deze methoden zijn:

* Creative Problem Solving
Creative Problem Solving bestaat uit een set met spelregels en methodieken zoals die oorspronkelijk ontwikkeld zijn door de Creative Problem Solving Group uit de USA. Kern van de werkwijze is de gestructureerde aanpak voor het oplossen van problemen, waarbij het creatieve proces zich in kleine stappen steeds verder ontwikkelt.

* Toekomstwijzer
Bij deze methodiek worden verschillende manieren van kijken naar de toekomst gepresenteerd, waarbij de deelnemer inzicht krijgt in de kansen en mogelijkheden in de eigen situatie.
* Systematic Problem Solving, TRIZ
De TRIZ-methode is een van oorsprong Russische creativiteitstechniek, die intussen is doorgedrongen tot onderzoek- en ontwikkelingsafdelingen van bedrijven over de hele wereld.

* Design Pressure Cooker
Een intensieve multidisciplinaire samenwerking waarbij in korte tijd een product gerealiseerd kan worden door gelijktijdig alle noodzakelijke disciplines bij elkaar te brengen.

Reacties van deelnemers
De reacties van de deelnemers aan de sessies zijn enthousiast. De heer Hermans van DrieZesNul (projectbureau voor interactieve media) ziet de bijeenkomst als een goed initiatief om creativiteit te stimuleren. âVooral de mogelijkheid om workshops te volgen maakt het interessant. Voor mij is de workshop Kennismakelaar als internationaliseringstool heel erg van toepassing, omdat ik zelf in die situatie zit.â

Ook de heer Kuin van Kuin Consultancy is positief. âOp zich zijn de methodieken die hier aan bod komen bij mij wel bekend, maar het is goed om er weer eens mee geconfronteerd te worden. Het brengt je weer op je eigen spoor. Je moet af en toe eens uit je normale werkpatroon stappen en aan dit soort bijeenkomsten deelnemen. De sfeer hier is lekker los en de structuur is goed, dat is wel belangrijk.â

Afscheid Theo Drummen

Naast de creatieve sessies stond deze dag ook in het teken van het afscheid van Theo Drummen als adviseur van Syntens. Drummen kwam in 1991 in dienst van het (toen nog geheten) InnovatieCentrum. Hij heeft diverse functies vervuld en was tot aan zijn afscheid innovatieadviseur binnen de sectoren Industrie en Creatieve Industrie. Hij gooit samen met zijn gezin âhet roer omâ en gaat in de Lot/Midi-Pyrenées in Frankrijk een vakantie- en evenementencomplex exploiteren. In zijn presentatie trekt hij een vergelijking tussen deze opmerkelijke persoonlijke innovatie en de hieruit voorkomende aanbevelingen voor bedrijfsinnovatie. Drummen pleit in zijn presentatie voor meer persoonlijk inzicht. âHet is heel vanzelfsprekend om voor je bedrijf of bedrijfsonderdeel een SWOT-analyse te maken. Maar maak ook eens een persoonlijke SWOT. Dit creëert focus en vergroot de kans op succesâ.

Syntens

Syntens zet ondernemers aan tot succesvol innoveren, waarbij het gaat om vernieuwing van product, dienst, proces of organisatie. Dat gebeurt op basis van adviezen, voorlichtingsbijeenkomsten en doorverwijzing naar een netwerk van experts en kennisinstellingen. De -veelal kosteloze- activiteiten worden mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken.