Ingezonden persbericht


"HELFT GEMEENTEN VERWACHT TOENAME PPS"

PPS staat de afgelopen weken volop in de publiciteit: zowel Bouwend Nederland als het PPS-Netwerk Nederland heeft opgeroepen meer werk te maken van publiek private samenwerking. Het grote voordeel van PPS is dat het de kwaliteit en creativiteit bevordert, waardoor projecten eerder van de grond komen en sneller en efficiënter uitgevoerd kunnen worden. Beide partijen geven aan dat de PPS-projecten op dit moment nogal moeizaam verlopen, maar dat dit in de toekomst verbeterd dient te worden. Dat de mogelijkheden hiervoor aanwezig zijn blijkt wel uit de Gemeentewerken Scan 2007, van USP en Bouwkennis. Hieruit komt namelijk naar voren dat zowel de gemeenten als de aannemers GWW verwachten dat PPS in de GWW-sector de komende jaren meer toegepast zal gaan worden.

Het onlangs opgerichte PPS-Netwerk Nederland wil door middel van een innovatieve en creatieve aanpak er voor zorgen dat de kwaliteit omhoog gaat en de kosten afnemen. Om dit te kunnen bewerkstelligen is een hechte samenwerking nodig tussen de markt en de overheid.

De markt heeft bij monde van de voorzitter van Bouwend Nederland, Eelco Brinkman, al laten weten bereid te zijn om meer te participeren in PPS projecten. Op dit moment blijkt ongeveer een kwart (23%) van de aannemers GWW in sterke of enige mate betrokken te zijn bij PPS-projecten. Voor de komende jaren verwacht 19% van de aannemers GWW een toename van PPS-projecten in de GWW-sector. Daarnaast verwacht de helft van de aannemers dat het aantal PPS-projecten constant blijft.

BETROKKENHEID AANNEMERS GWW BIJ PPS-PROJECTEN

©2007 USP MARKETING CONSULTANCY

Om PPS te bevorderen is naast de markt ook de medewerking van de overheid vereist. Het PPS-Netwerk Nederland heeft zich vorige week verbaasd over het feit dat PPS nog geen gangbare constructie is bij o.a. provinciale en lokale overheden. Dit wordt met betrekking tot de lokale overheden bevestigd in de Gemeentewerken Scan 2007. Hieruit komt naar voren dat 43% van de gemeenten in enige of sterke mate betrokken is bij PPS-projecten, maar dat maar liefst 56% van de gemeenten hier niet bij betrokken is. Deze marktpartij is echter wel overtuigd dat PPS-projecten in de GWW-sector meer en meer in zwang zullen gaan geraken. De helft van de gemeenten verwacht namelijk dat het aantal PPS-projecten in deze sector zal gaan toenemen. Desalniettemin verwacht ook een klein deel dat dit zal afnemen.

BETROKKENHEID GEMEENTEN BIJ PPS-PROJECTEN

©2007 USP MARKETING CONSULTANCY

Het geheel in ogenschouw nemend kan geconcludeerd worden dat in de GWW-sector zowel de markt als de overheid op dit moment PPS minder toepassen dan het ideale scenario, mocht dat er zijn, voorschrijft. Daarentegen laten beide wel zien dat men de mogelijkheden van PPS grotendeels op waarde weet in te schatten. Wil PPS echter een begrip in de GWW-sector worden, dan is het wel belangrijk dat enkele partijen een voortrekkersrol op zich nemen. Twee partijen, te weten PPS-Netwerk Nederland en Bouwend Nederland, hebben zich al opgeworpen om PPS-projecten te stimuleren. Een belangrijke partij ontbreekt echter nog en dat zijn de betrokken ministeries. Als deze laatste partij ook overtuigd raakt en de randvoorwaarden voor succesvolle PPS-projecten weet te creëren dan staat niets de toekomst van PPS in de weg. De vraag die dan nog rest is wat de verschillen zijn tussen PPS in de GWW-sector en PPS in de B&U-sector. In dit artikel is namelijk alleen ingegaan op de GWW-sector.

Naast algemene ontwikkelingen, zoals PPS, zijn in de Gemeentewerken Scan 2007 ook andere onderwerpen aan bod gekomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de naambekendheid en tevredenheid van aanbieders van bestratings-, afwaterings-, rioleringsproducten en verkeersdrempels, specifieke trends op de markten voor bestrating en riolering & afwatering. Wilt u meer informatie over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Jacco Ridderhof van Bouwkennis (010-2066996 of ridderhof@bouwkennis.nl) of met Henri Busker van USP (010-2066900 of busker@usp-mc.nl).


---- --