Ingezonden persbericht

Makers van Clearblue komen met Balance Activ:
Eerste gel met lichaamseigen stoffen tegen meest voorkomende vaginale probleem

Bedford, 13 april 2007 - Bacteriële vaginose (BV): ruim 330.000 Nederlandse meisjes en vrouwen hebben hier last van. Het is daarmee het meest voorkomende vaginale probleem, met als belangrijkste kenmerken een onaangename, vissige geur en grijswitte afscheiding. Unipath, de maker van Clearblue, introduceert Balance Activ: de eerste vaginale gel met lichaamseigen stoffen die het bacteriële evenwicht in de vagina herstelt en behoudt.

Volgens Mariël Croon, verloskundige en auteur van Zwanger worden en Veilig Zwanger, lopen veel vrouwen onnodig lang met hun klachten rond. Schaamte over de symptomen en het feit dat zorgverleners de klachten vaak niet herkennen als BV en zodanig behandelen, zijn hiervan de oorzaken. Croon: "Bacteriële vaginose komt vaker voor dan gedacht. Bij verwaarlozing zijn er aanwijzingen dat BV de kans op infectie verhoogt. Bij zwangere vrouwen kan het naast een infectie zelfs leiden tot een vroeggeboorte."

Naar schatting krijgt 1 op de 3 vrouwen op enig moment in haar leven een bacteriële vaginose (BV), doordat de vaginale flora uit balans is geraakt. Bacteriële vaginose is een aandoening die twee keer zoveel voorkomt als een schimmelinfectie (candida). De aandoening brengt veel ongemak met zich mee. "De symptomen verergeren na de menstruatie en na het vrijen. Ook een spiraaltje, overmatig wassen met zeep, vaginale spoelingen en het gebruik van antibiotica verhogen de kans op BV, omdat ze de zuurgraad van de vagina aantasten," aldus Croon.

Schaamte
Croon: "BV is te herkennen aan een dunne grijswitte afscheiding met een onaangename geur. Meisjes en vrouwen schamen zich voor hun klachten, voelen zich er vaak door geremd in hun (seksuele) contacten, en durven er dikwijls niet mee naar de huisarts te gaan. Een ander probleem is dat veel zorgverleners de klachten niet herkennen, waardoor vrouwen geen of een verkeerde behandeling krijgen. Zo wordt BV nogal eens verward met candida. Daardoor blijven meisjes en vrouwen onnodig lang rondlopen met hun klachten."

Vaginale gel
BV is geen infectie maar een verstoring van het bacteriële evenwicht in de vagina. Bij BV zijn de gezonde melkzuurbacteriën verdrongen door andere bacteriën en is de zuurgraad uit balans (een verhoogde pH-waarde). Tot voor kort kon BV enkel met antibiotica worden behandeld, waarbij niet alleen schadelijke, maar ook gezonde bacteriën worden gedood. Bovendien komt de aandoening vaak terug. Balance Activ is de eerste vaginale gel die de zuurgraad en het bacteriële evenwicht in de vagina herstelt. Het voordeel van Balance Activ is dat het even effectief is als antibiotica, maar geen of nauwelijks bijwerkingen kent.

Klinisch bewezen
Van Balance Activ is klinisch bewezen* dat het de verstoorde bacteriënbalans op een natuurlijke en snelle manier herstelt en de ongewenste symptomen direct verlicht. De vaginale gel bevat melkzuur, om de zuurgraad van de vagina te herstellen, en glycogeen, om de gezonde melkzuurbacteriën te voeden. Op deze manier verdwijnt de onaangename geur onmiddellijk en wordt de groei van gezonde bacteriën gestimuleerd. Om terugkeer van de verschijnselen te voorkomen, kan Balance Activ preventief worden gebruikt, bijvoorbeeld na het vrijen en na de menstruatie.

Balance Activ is vanaf heden verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen voor ¤12,99 (consumentenadviesprijs).