Ingezonden persbericht


SMVP BERICHT

April 2007

Reassurance policing: concepten en receptie

Het uit Engeland en Wales overgewaaide begrip reassurance policing kan voor de wijkpolitie bij het opstellen van een passende strategie voor de aanpak van problemen van belang zijn. Bij reassurance policing kunnen bewoners van buurten een uitdrukkelijke rol spelen. In dit concept kunnen bewoners zich gesteund voelen door de wijkpolitie. De centrale gedachte hierbij is dat bewoners zeggenschap krijgen over en mede verantwoordelijk zijn voor de prioriteitsstelling van de wijkpolitie in hun buurt.

Voor het Vlaamse Centrum voor Politiestudies (CPS) en de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) is dit de reden om reassurance policing aan een kritische beschouwing te onderwerpen. Dit geschiedde op een tweedaagse conferentie op 22 en 23 maart 2007 in Hoogeloon. Speciaal voor deze conferentie is een CPS Cahier verschenen. In dit cahier staan de volgende vragen centraal. Wat zijn (on)mogelijkheden van reassurance policing in Vlaanderen en Nederland? Is het wel of niet mogelijk reassurance policing binnen het huidige politieoptreden in te passen? Wat zijn bevorderende en belemmerende factoren voor reassurance policing?

Het cahier is getiteld Reassurance policing: concepten en receptie en is verschenen bij Politeia in Brussel. Het is verkrijgbaar bij het bureau van de stichting. De kosten bedragen ^ 23,60 (exclusief 6% BTW en verzendkosten).

Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) Postbus 239
3300 AE Dordrecht
T 078 6144362
E smvp@smvp.nl
www.smvp.nl