Ingezonden persbericht


Persbericht

Breda, 13 april 2007

Belgische meldingsplicht voor buitenlander LIMOSA kopzorg HRM Investering in HRM-kennis noodzakelijk door nieuwe regelgeving

Nieuwe regels rond meldingsplicht en internationale tewerkstelling vormen een steeds belangrijker onderdeel van het HRM-vakgebied en doen een steeds zwaarder beroep op de kennis van HRM-medewerkers. Dit concludeert SD WORX, een van Europa's grootste specialisten in HRM en payroll. De nieuwste regelgeving is de LIMOSA-wet in België. Deze wet, die op 1 april 2007 is ingegaan, verplicht elke buitenlander die tijdelijk in België komt werken (als werknemer, stagiair of zelfstandige) om zich vooraf te melden. Een ander voorbeeld is de eerstedagsmelding die sinds juli 2006 in Nederland van kracht is. Deze regeling verplicht de aanmelding van nieuwe medewerkers bij de belastingdienst vóór de eerste werkdag. België kent sinds 1999 al een soortgelijke regeling, de DIMONA-aangifte.

Overheden willen dat administratieve taken vóór de indiensttreding van een nieuwe werknemer afgehandeld zijn, om meer inzicht te krijgen in de arbeidsmarkt en fraude tegen te gaan. Europa streeft ernaar om werknemers mobieler te maken, zodat mensen gemakkelijker in andere landen kunnen werken zullen dergelijke regelingen in Nederland en andere Europese landen alleen maar toenemen. Hierdoor wordt de kennis van alle verschillende regelgevingen een steeds belangrijkere aandachtspunt voor HRM-afdelingen -en medewerkers.

"Het is natuurlijk een goede ontwikkeling dat regeringen beter zicht willen krijgen op de arbeidsmarkt en administratieve zaken goed en snel geregeld willen hebben. Dit is een van de investeringen om de mobiliteit van werknemers in Europa mogelijk te maken", zegt Jessica Boonekamp, Senior Legal Consultant bij SD WORX. "Dergelijke regelgeving eist echter steeds meer van HRM-afdelingen en medewerkers. Bedrijven moeten beter op de hoogte zijn van de verschillende regels waardoor het voor HRM-afdelingen een dagtaak wordt om de juiste uitvoering hiervan te garanderen."

SD WORX raadt bedrijven aan om te investeren in de kennis over veranderende wet- en regelgevingen. Dit zou een belangrijk aandachtspunt moeten zijn binnen de HRM-afdeling. Met bijvoorbeeld een sociaal juridische scan kan een bedrijf in kaart brengen of er intern duidelijkheid bestaat over alle geldende wet-en regelgeving en hoe hier optimaal op ingespeeld kan worden.

Volgens Boonekamp moet de impact van nieuwe regelgeving op het HRM-beleid niet onderschat worden "Alleen bedrijven die vooraf goed geïnformeerd zijn over nieuwe wetten zullen er weinig last van ondervinden of er zelfs hun voordeel mee kunnen doen. Helaas blijkt in de praktijk te vaak dat HRM-afdelingen niet genoeg mogelijkheden krijgen om zich volledig te informeren over wijzigingen. Dit geeft veel administratieve rompslomp en soms zelfs strafrechtelijke of administratieve sancties tot gevolg. Het belang om te investeren in de kennis van je HRM-afdeling wordt steeds groter."

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met LEWIS: Marisa Pumares, SD WORX, tel. 040 235 46 00, marisap@lewispr.com

SD WORX Nederland B.V.
St. Ignatiusstraat 285
4817 KK Breda
Telefoon: 076-523 10 00
www.sdworx.nl

Over SD WORX

SD WORX biedt een complete HR-dienstverlening: payroll, HR-diensten en juridisch advies in één pakket. Een goed personeelsbeleid vergt nu eenmaal een naadloze integratie van deze drie deelgebieden. Het in 1945 opgerichte bedrijf telt 18 kantoren en 1.300 medewerkers in de Benelux. Dankzij een volledige en kwalitatief hoogwaardige dienstverlening is SD WORX één van de grootste Europese aanbieders op het gebied van payroll, HRM, tax & legal. Ruim 30.000 bedrijven vertrouwen op de pragmatische en geïntegreerde aanpak, waarbij payroll services, automatisering, adviesverlening en juridische ondersteuning hand in hand gaan.